Tajni izvještaj EU:

"Izrael sistematski "čisti" Jerusalim od Palestinaca"

Najistaknutije EU diplomati na ovom području, predvođeni šefom EU misije u Ramali, poslali su Briselu tajni izvještaj o stanju u Istočnom Jerusalimu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2012. 18:04h

Izgleda da je ekspanzionistička i arogantna politika izraelskih vlasti, koja se manifestuje kroz nekontrolisanu gradnju jevrejskih naselja na okupiranim područjima, najzad dozlogrdila evropskim čelnicima do te mjere da se sad razmišlja o preduzimanju konkretnih mjera protiv Izraela, a ne samo "ogovaranju" Netanjahua.

Najistaknutije EU diplomati na ovom području, predvođeni šefom EU misije u Ramali, poslali su Briselu tajni izvještaj o stanju u Istočnom Jerusalimu. Izvještaj je trebalo barem neko vrijeme da ostane povjerljiv, ali ga se dokopao BBC, a vjerovatno i neki drugi mediji.

U njemu se Evropska komisija poziva da stvori pravni okvir kojim bi se osiguralo da novac koji dolazi iz zemalja EU ni slučajno ne bude iskorišten za gradnju jevrejskih naselja, kao što je to dosad nerijetko bio slučaj. U izvještaju stoji i kako je došlo do "sistematskog povećanja gradnje naselja na okupiranim područjima, koji potkopavaju mogućnost stvaranja modela dvije države kao rješenja izraelsko-palestinskog sukoba.

Izrael nastavlja s okupacijom i represijom

Komisija se poziva da nađe način da "Izrael prisili" na poštovanje međunarodnih zakona koji gradnju takvi naselja karakterišu kao ilegalnu, što Izrael opovrgava. U izvještaju stoji kako Izrael "aktivno sprovodi aneksiju" arapskog Istočnog Jerusalima, koji je okupirao 1967. godine, tako što "sistematski smanjuje palestinsku prisutnost u gradu".

Diplomate u izvještaju navode da se "nastavlja ekspanzija jevrejskih naselja, restriktivno planiranje i upravljanje, protjerivanje Palestinaca i rušenje njihovih kuća, kao i ograničavanje pristupa zdravstvenim ustanovama i obrazovanju za Palestince".

Izraelci Jerusalim žele samo za sebe

Evropski čelnici su posljednjih mjeseci u nekoliko navrata pokazali da su iziritirani lažima izraelskog premijera Netanjahua, koji stalno obećava kako želi da nastavi s mirovnim pregovorima, ali uporno forsira i nastavak gradnje na okupiranim područjima koja direktno "minira" nastavak tih istih pregovora.

Prema opštim odrednicama pregovora, barem u očima evropskih čelnika, model dvije države bi podrazumijevao da Istočni Jerusalim postane glavni grad nove palestinske države, ali Izraelci čitav Jerusalim žele isključivo za sebe.

Zamjenik britanskog premijera Nik Kleg u ponedjeljak je gradnju naselja osudio kao "čin namjernog vandalizma i drskog kršenja osnova pregovora". U najnovijem izvještaju francuskog parlamenta stoji da izraelska politika raspodjele vode na okupiranim palestinskim teritorijima predstavlja svojevrsnu formu aparthejda, podsjeća BBC.

Lista sličnih verbalnih osuda na račun izraelske politike je duga.

Preporučujemo za Vas