"NE ŽELIMO VOJNU ESKALACIJU"

Napad na Golansku visoravan pripisan Iranu: Izrael gađao iranske vojne položaje u Siriji

Sirijska agencija Sana prenijela je da je nekoliko izraelskih raketa pogodilo vojne baze kao i skladište oružje, ne navodeći detalje
131 pregleda 0 komentar(a)
Izrael, vojnici, Golanska visoravan, Foto: Reuters
Izrael, vojnici, Golanska visoravan, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.05.2018. 06:51h

Izraelska vojska saopštila je da je tokom noći gađala nekoliko desetina iranskih vojnih ciljeva u Siriji kao odgovor na raketne napade priprisane Iranu na izraelske položaje na Golanskoj visoravni.

Izraelska vojska saopštila je ranije danas da se više sirena, koje upozoravaju na vazdušni napad, začulo u oblasti Golanske visoravni, prenio je Tanjug.

Sirene su se oglasile, navodi se u kratkom saopštenju, u četvrtak rano ujutro po lokalnom vremenu, prenosi Rojters.

"Detalji se analiziraju", navedeno je tada u saopštenju.

Operacija izraelske vojske jedna je od najvećih na iranske ciljeve u Siriji posljednjih nekoliko godina.

Portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus izjavio je rano jutros da su gađani položaji odakle su ispaljene rakete na Izrael kao i druga logistička i obavještajna postrojenja i skladišta.

Prema njegovim riječima, Izrael ne želi vojnu eskalaciju.

Sirijska agencija Sana prenijela je da je nekoliko izraelskih raketa pogodilo vojne baze kao i skladište oružje, ne navodeći detalje.

Izvori bliski sirijskim snagama saopštili su da je izraelska vojska pogodila položaje u Dumeiru, oko 50 kilometara sjeveroistočno od Damaska.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava sa svoje strane je navela da je izraelska vojska gađala položaje pripadnika libanskog šiitskog radikalnog pokreta Hezbolah u Homsu kao i položaje zapadno od Damaska gdje se nalaze iranski borci.

Ti incidenti su se dogodili nekoliko sati poslije ispaljivanja raketa na Golansku visoravan.

Za sada nema izvještaja o mogućim žrtvama.

Golan, sirijsku stratešku visoravan, osvojio je Izrael 1967. godine i anektirao je 1981. godine, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Ta visoravan se nalazi na granici Izraela, Libana, Jordana i Sirije.

Preporučujemo za Vas