Peri: Turskom vladaju islamski teroristi

Turski ambasador u Vašingtonu, Namik Tan, izrazio je razočarenje i zabrinutost zbog izjave guvernera Rika Perija
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2012. 11:12h

Teksaški guverner Rik Peri izjavio je u TV debati republikanskih predsjedničkih kandidata da Turskom vladaju "islamski teroristi", zbog čega je u utorak turski ambasador u Vašingtonu izrazio zabrinutost, zajednica Amerikanaca turskog porijekla zatražila je njegovo izvinjenje, a uslijedile su i gnjevne reakcije u turskim medijima, javlja agencija Fena.

Sudjelujući u ponedjeljak naveče u republikanskoj TV debati u Majrtl Biču u Južnoj Karolini, Peri je u odgovoru na pitanje treba li Turska i dalje da bude članica NATO, rekao kako neki smatraju da tom zemljom vladaju "islamski teroristi".

"NATO saveznica je daleko odmakla od zemlje u kojoj je on služio kao pilot američkog ratnog aviona '70-ih", kazao je Peri.

"Očito je da imate zemlju kojom vladaju oni koje mnogi doživljavaju kao islamske teroriste", rekao je Peri u debati.

Njegova savjetnica za vanjsku politiku, Viktorija Koejts, u utorak je pokušala da pojasni guvernerove opaske, rekavši kako neki smatraju turske čelnike islamskim teroristima zbog njihove podrške Hamasu i flotilama protiv Izraela, te da je Peri odgovarao na pitanje vezano uz nasilje prema ženama i vezama sa Hamasom.

Perijeva savjetnica Viktorija Koejts pokušala je da pojasni njegove opaske, rekavši kako neki smatraju turske čelnike islamskim teroristima zbog njihove podrške Hamasu i flotilama protiv Izraela

Turski ambasador u SAD izrazio je razočarenje i zabrinutost zbog izjave guvernera Perija u kojoj je rukovodstvo u Ankari opisao kao islamske teroriste.

"Razočaran sam i zabrinut što je Turska i njeno godinama provjereno savezništvo, partnerstvo i prijateljstvo sa SAD postalo objekt neprimjerene i loše savjetovane kritike tokom debate republikanskih kandidata", rekao je ambasador Namik Tan u saopštenju.

Turska koalicija Amerike, iseljeničko udruženje iz Vašingtona, pozvala je kandidata Perija da se izvini za svoj "užasni i ignorantski" istup, dok su turski novinari tu izjavu dočekali s nevjericom i gnjevom.

"Rik Peri... kakav idiot", bila je reakcija vodećeg kolumniste turskog dnevnika "Hurriyet", Mustafe Akjola na "Twitteru", prenosi "CNN".

Turska državna televizija je prenijela kako se "rasprava u kojoj je republikanski kandidat Rik Peri sudjelovao na američkoj televiziji "Fox" pretvorila u skandal koji je sadržavao vrlo ružne izjave o Turskoj", prenosi "CNN".

Galerija

Bonus video: