Novi jermenski premijer posjetio Nagorno-Karabah; AP: Provokacija prema Azerbejdžanu

Premijer Jermenije pozvao je na nastavak pregovora za okončanje sukoba, ali je optužio Azerbejdžan da podiže tenzije. On je kazao da samoproglašena vlada u Nagorno-Karabahu treba da bude ukljućena u pregovore
116 pregleda 1 komentar(a)
Nikol Pašinjan, Foto: Beta-AP
Nikol Pašinjan, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.05.2018. 19:53h

Novoizabrani jermenski premijer Nikol Pašinjan danas je posjetio Nagorno-Karabah, oblast u susjednom Azerbejdžanu većinski naseljenu Jermenima, i založio se za održavanje mira.

Pašinjanova posjeta je bila provokativan potez prema Azerbejdžanu, čija je vlada saopštila da je ona zasnovana na naivnosti i neznanju o sukobima u Nagorno-Karabahu, navodi agencija AP.

Premijer Jermenije pozvao je na nastavak pregovora za okončanje sukoba, ali je optužio Azerbejdžan da podiže tenzije. On je kazao da samoproglašena vlada u Nagorno-Karabahu treba da bude ukljućena u pregovore.

"Kako ovaj format pregovora može da riješi pitanja kada jedan od ključnih učesnika nedostaje za pregovaračkim stolom", rekao je Pašinjan i pozvao na pragmatizam u pregovorima.

Jermenski premijer juče je izjavio da će se založiti za priznavanje suvereniteta Nagorno-Karabaha, oblasti oko koje se Jermenija spori sa Azerbejdžanom.

U govoru pred parlamentarcima, Pašinjan je rekao da će "njegova revolucija dovesti do priznavanja Karabaha i ostvarivanja prava na samoopredjeljenje".

Oblast Nagorno-Karabah većinski je naseljena Jermenima, nalazi se u sastavu Azerbejdžana, ali je pod kontrolom jermenskih separatista.

Svaki korak ka suverenitetu te oblasti vjerovatno bi bio loše dočekan od strane Azerbejdžana i njegovog saveznika Turske.

Obje zemlje zatvorile su granicu s Jermenijom u znak protesta zbog sukoba u Nagorno-Karabahu.

Bonus video: