Tramp: Haos i smrt su tamo gdje je Iran; Hamenei: Od Evropljana potrebne prave garancije

"Postići ćemo ili zaista dobar dogovor za svijet, ili neće biti nikakvog dogovora", rekao je Tramp
66 pregleda 2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.05.2018. 19:34h

Američki predsjednik Donald Tramp danas je na sastanku svog kabineta u Bijeloj kući branio odluku o povlačenju SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, rekavši da su "haos" i "smrt" uvijek tamo gdje je Iran prisutan, prenijela je agencija AP.

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamenei je rekao da Iran planira da ostane u sporazumu, ali je naglasio da su od Evropljana potrebne "prave garancije".

Tramp je ipak rekao da je otvoren za pregovore o novom sporazumu o nuklearnom programu Irana.

"Postići ćemo ili zaista dobar dogovor za svijet, ili neće biti nikakvog dogovora", rekao je Tramp.

On je rekao novinarima da ne bi savjetovao Iranu da pokreće nuklearni program. Upitan o eventualnim posljedicama, Tramp je kazao da će biti "ozbiljnih" posljedica po Iran ako uradi drugačije.

Američki predsjednik sinoć je izjavio da se SAD povlače iz međunarodnog sporazuma sa Iranom i dodao da će ponovo uvesti sankcije toj zemlji narednih mjeseci.

Prema njegovim riječima, sporazum je "jednostran" i doveo bi do širenja nuklearnog oružja.

Tramp je dodao da Iran sajvetuje da ne počne nuklearni program.

Kako prenosi agencija Frans pres, američki ministar odbrane Džejms Matis izjavio je da će SAD nastaviti da sarađuju sa svojim saveznicima kako bi spriječili Iran da proizvede nuklearno oružje.

"Nastavićemo da radimo zajedno sa saveznicima i partnerima kako bismo osigurali da Iran nikad ne proizvede nuklearno oružje. Radićemo i s drugima kako bismo se suočili sa štetnim uticajem Irana", rekao je Matis u Senatu.

Matis je ranije pominjao "štetni uticaj" Irana u Siriji, jer podržava predsjednika Bašara al Asada, kao i u Jemenu gdje Iran podržava šiitske pobunjenike plemena Huti.

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamenei, pristao je danas da vlada pregovora o očuvanju sporazuma o nuklearnom programu poslije povlačenja SAD, ali je zatražio ozbiljne garancije za Iran.

Predsjednik Irana Hasan Rohani odmah je sinoć reagovao i zatražio pregovore sa ostalim potpisnicima sporazuma postignutim u julu 2015. sa šest velikih sila - SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom.

Hamenei, koji ima posljednju riječ o najvažnijim pitanjima od interesa za zemlju, u koja spada i nuklearni sporazum, danas je rekao da Iran planira da ostane u sporazumu, ali je naglasio da su od Evropljana potrebne "prave garancije".

Mediji u Iranu danas su prenijeli različite stavove o američkoj odluci i ostanku Irana u sporazumu.

U Teheranu je danas ispred stare američke ambasade protestovalo 200 do 300 osoba. Demonstranti su zapalili američku zastavu i skandirali "Smrt Americi!".

Bonus video: