Mosad je plaćao ubice iranskih naučnika

Uz ubistva nuklearnih naučnika, za koja su korišćene skoro identične magnetne bombe, izvori navode da je Izrael odgovoran za eksploziju u iranskoj raketnoj bazi pored Teherana
422 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2012. 15:37h

Izraelska obavještajna služba Mosad obučavala je i plaćala ubice iranskih nuklearnih naučnika u posljednje dvije godine, prenijeli su izraelski mediji pisanje američkog magazina "Time", koji se poziva na neimenovane zapadne obavještajne izvore.

Uz ubistva nuklearnih naučnika, za koja su korišćene skoro identične magnetne bombe priljubljene uz njihove automobile, isti izvori navode da je Izrael odgovoran za eksploziju u iranskoj raketnoj bazi pored Teherana prošle godine.

Mažid Džamali Faši, jedan od nekoliko uhapšenih i osumnjičenih koji je osuđen na smrt, u posljednje dvije godine je bio dio grupe kojom je operisao Mosad, navodi "Time".

Najnovije ubistvo dogodilo se prošle nedjelje u Teheranu kada je, kao i drugi prije njega, fizičar Mostafa Ahmadi Rošan ubijen magnetnom bombom prislonjenom uz vrata njegovog vozila.

Faši je u posljednje 2 godine bio dio grupe kojom je operisao Mosad, navodi "Time"

Ubistvo je uslijedilo nekoliko dana nakon što je Iran najavio da aktivira jedno postrojenje za obogaćivanje uranijuma pored Koma, ispod jedne planine.

To je podstaklo spekulacije da je Rošan povezan sa aktiviranjem tog postrojenja.

Naglasivši da ne zna ko je ubio naučnika, portparol izraelske vojske, brigadni general Joav Mordehaj, napisao je na svojoj Fejsbuk stranici: "Definitivno neću pustiti suzu za njim".

Jedan visoki izraelski zvaničnik čije se riječi navode u izvještaju magazina "Time" rekao je: "Još jedan, ne žalim za njim".

"Definitivno neću pustiti suzu za njim", kaže Mordehaj

Iranska državna televizija saopštila je u međuvremenu kako ima dokaze da SAD stoje iza najnovijeg ubistva, kao i da se radi o dokumentima koji pokazuju da je teroristički akt planiran, vođen i da ga je podržala CIA.

Galerija

Bonus video: