Tunis danas obilježava godišnjicu "Arapskog proljeća"

Tunis danas obilježava godišnjicu revolucije kojom je svrgnut predsjednik Zin el Abidin Ben Ali koja je podstakla slične pobune naroda u arapskom svijetu.
0 komentar(a)
Tunis arapsko proljeće, Foto: Reuters
Tunis arapsko proljeće, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2012. 13:07h

"Arapsko proleće" počelo je u decembru 2010. godine u Tunisu samospaljivanjem prodavca voća Muhameda Buazizija (26) u znak protesta zbog toga što mu je policija oduzela robu i zlostavljala ga.

Buazizi je dvije nedjelje kasnije preminuo od posljedica povreda, a njegov očajnički potez izazvao je bijes i ogorčenje građana Tunisa, koji su masovno izašli na ulice.

Ben Ali je, pod pritiskom demonstranata, pobjegao 14. januara u Saudijsku Arabiju. On je prvi lider svrgnut u talasu protesta koji su zahvatili arapski svijet.

Revolucija u Tunisu podstakla je reformističke pokrete i u drugim zemljama sjeverne Afrike, a potom i Bliskog istoka, a uslijedio je pad režima Hosnija Mubaraka u Egiptu i Moamera Gadafija u Libiji.

Ekonomska zima nakon "Arapskog proljeća" u Tunisu

Tunis ovog vikenda obilježava godišnjicu revolucije, a proslavi teba da prisustvuju lideri brojnih arapskih zemalja, uključujući alžirskog predsjednika Abdelaziza Butefliku, katarskog emira šeika Hamada bin Halifu al Tanija, ministra spoljnih poslova Maroka Saad-Edina el Otmanija i čelnika libijskog Nacionalnog prelaznog savjeta Mustafu Abdela Džalila.

Novi predsjednik Tunisa, umjereni Monsef Marzuki amnestiraće danas više od 1.000 zatvorenika, prenijele su agencije.

Pobuna je u Tunisu donijela promjene i reforme, ali građane te zemlje i dalje brine visoka stopa nezaposlenosti, koja je na nacionalnom nivou 19 odsto, ali u unutrašnjosti zemlje dostiže čak i 50 odsto.

Među problemima koje nove vlasti moraju da riješe je i korupcija. Tunis je, prema navodima organizacije Amnesti internešnel, pao sa 59. na 73. mjesto na spisku 183 zemlje obuhvaćene istraživanjem o korupciji.

Stotine ljudi izašli su danas na ulice glavnog grada, zahtijevajući da im se omogući da rade i da žive dostojanstveno.

Demonstranti su uzvikivali "Rad, sloboda i dostojanstvo", "Imamo pravo na rad", "Ustanite, Tunižani" i "Nastavićemo borbu", šetajući istom avenijom na kojoj su godinu dana ranije protestovali protiv Ben Alijevog režima.

"Sproveli smo revoluciju protiv diktature kako bismo obezbijedili sebi pravo na dostojanstven život, a ne da bismo pomogli pojedinim oportunistima da ostvare svoje političke ambicije", rekao je agenciji Frans pres Salem Zituni (33).

Ben Ali je, u odsustvu, osuđen na 35 godina zatvora zbog pranja novca i trgovine drogom. Saudijska Arabija, prema navodima novih vlasti u Tunisu, zasad ignoriše zahtjeve za Ben Alijevo izručenje.

Bonus video: