Karter: Egipatska vojska će zadržati moć i nakon izbora

Bivši predsjednik Amerike dao je izjavu nakon što je razgovarao sa članovima Vrhovnog savjeta vojnih snaga (SCAF)
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2012. 15:15h

Bivši predsjednik SAD Džimi Karter smatra da će vojni vrh u Egiptu verovatno zadržati dio moći i nakon održavanja predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.

"Kada sam se susreo sa vojnim liderima, stekao sam utisak da oni očekuju povlašćen položaj i specijalne privilegije čak i nakon izbora predsjednika", rekao je Karter reporterima u Egiptu.

Bivši predsjednik Amerike dao je izjavu nakon što je razgovarao sa članovima Vrhovnog savjeta vojnih snaga (SCAF), političkim liderima i predstavnicima građanskih grupa u Egiptu.

Članovi Vrhovnog savjeta vojnih snaga ponavljaju da će predati vlast nakon održavanja predsjedničkih izbora dok nedavno održane parlamentarne izbore koriste kao argument kojim potkrepljuju svoju tvrdnju, podsjećaju agencije.

"Vjerujem da kada nova vlada bude formirana, vlast mora biti predata civilnim predstavnicima. Vojska mora da služi izabranim predstavnicima", rekao je Karter koji je regularnost parlamentarnih izbora ocijenio "prihvatljivim".

U Egiptu su dominatne islamističke partije Muslimanska braća i salafisti, a obe stranke tvrde da su osvojile najveći broj glasova na izborima.

Nakon završetka parcijalnih parlamentarnih izbora, čiji će treći dio biti gotov u februaru, parlament će oformiti panel od 100 članova koji će raditi na novom ustavu zemlje.

Izbori za predsjednika biće održani u junu po pravilima koje je odredio vojni vrh.

Bonus video: