Mjanmar oslobodio 650 političkih zatvorenika

Pretpostavlja se da ih je prije današnjeg puštanja u zatvorima bilo između 1.500 i dvije hiljade
66 pregleda 0 komentar(a)
Mjanmar, zatvorenici, Foto: Therepublic
Mjanmar, zatvorenici, Foto: Therepublic
Ažurirano: 13.01.2012. 10:16h

Mjanmarski režim oslobodio je 651 političkog zatvorenika, u posljednjem u nizu poteza kojim se ta zemlja otvara prema svijetu nakon pola vijeka autoritarne vladavine.

SAD i Evropa objavile su ranije da je puštanje političkih zatvorenika ključno za razmatranje mogućnosti ukidanja sankcija kojima je Mjanmar, nekadašnja Burma, godinama izložen.

Među onima koji će se naći na slobodi su Sai Nyut Lwin, ugledni političar iz redova etničke manjinske skupine Shan i tajnik nekdašnje političke skupine Šanske nacionalne lige za demokratiju (SNLD).

U drugom valu amnestije za političke zatvorenike koji se očekuje za četiri mjeseca biće oslobođeni čelnici i članovi Studentske skupine generacije '88, mladi disidenti koji su te godine poveli prodemokratski ustanak koji je vojni režim brutalno ugušio uz hiljade mrtvih.

Kako prenosi RSE, od 651 zatvorenika oslobođenog danas iz raznih zatvora, 308 su zatvorenici savjesti, a 148 su pripadnici bivšeg vojnog obavještajnog miljea koji su ispali iz milosti režima, rekao je za Rojters jedan zatvorski upravnik.

Izolovani Mjanmar pokrenuo je demokratske reforme otkako je civilna vlada u martu prošle godine zamijenila vojni režim, nakon 50 godina njegove vlasti.

Pretpostavlja se da ih je prije današnjeg puštanja u zatvorima bilo između 1.500 i dvije hiljade.

Bonus video: