Delez otpušta 5.000 radnika zbog pada prodaje

Belgijski lanac supermarketa objavio je da mu je u četvrtom kvartalu 2011. prihod porastao za sedam odsto
0 komentar(a)
Delez, Foto: Flickr
Delez, Foto: Flickr
Ažurirano: 12.01.2012. 10:55h

Belgijski trgovinski lanac Delez grupa objavio je da zbog slabijih od očekivanih rezultata u četvrtom kvartalu na ključnim tržištima SAD i Belgije planira da smanji radnu snagu za 5.000 ljudi.

Delez, koji 65 odsto prihoda ostvaruje u SAD, saopštio je danas da će zatvoriti 113 prodavnica u SAD koje loše posluju i još 20 prodavnica i supermarketa u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Bugarskoj, prenose agencije.

Belgijski lanac supermarketa objavio je da mu je u četvrtom kvartalu 2011. prihod porastao za sedam odsto, na 5,64 milijarde eura.

Rast prihoda, bez preuzimanja srpskog lanca Delta maksi, iznosio je 1,5 odsto.

Analitičari su prognozirali da će Delezov prihod porasti na 5,68 milijardi eura.

Delez je saopštio i da mu je prodaja u SAD u posjlednja tri mjeseca prošle godine pala za 0,4 odsto zbog inflacije i slabog povjerenja potrošača.

U belgijskim objektima Deleza istovremeno je zabilježen pad prodaje od 1,5 odsto.

Za posljednji kvartal 2011. analitičari su Delezu prognozirali rast prodaje u SAD od 1,4 odsto i pad u Belgiji za jedan procenat.

"U cijeloj godini (2011) smo imali rast prihoda ali smo razočarani prihodom u SAD i Belgiji u četvrtom kvartalu", istakao je u saopštenju direktor Delez grupe Pjer-Olivije Bekers.

U novembru prošle godine Delez je upozorio na pogoršanje stanja na tržištu i na okretanje potrošača jeftinijim proizvodima.

Delez je krajem jula 2011. kupio srpsku kompaniju Delta maksi za 932,5 miliona eura, uključujući neto dug od 318 miliona.

Bonus video: