SAD: Nemamo veze sa ubistvom naučnika u Iranu

Mostafa Ahmadi Rošan četvrti je univerzitetski profesor nuklearnih nauka koji je ubijen
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2012. 10:39h

Američki zvaničnici kategorički su odbacili bilo kakvu umiješanost u ubistvo iranskog nuklearnog naučnika, nazivajući prijetnje Irana zatvaranjem Hormuškog tjesnaca opasnim i provokativnim.Nakon što je Stejt Dipartment prvobitno odbio da odgovori na iranske optužbe da su američki ili izraelski agenti odgovorni za taj napad, Bijela kuća i američki državni sekretar Hilari Klinton odbacili su bilo kakvu umiješanost."Želim kategorički da odbacim bilo kakvu umiješanost Sjedinjenih Američkih Država u bilo kakvu vrstu nasilja u Iranu", rekla je Klinton.

Iran: Imamo čvrste dokaze

Iranske vlasti saopštile su da imaju čvrste dokaze da "krugovi iz inostranstva" stoje iza ubistava iranskih nuklearnih stručnjaka i zatražile od Saveta bezbjednosti UN da osude njihovu smrt.Iranski ambasador u UN Mohamed Hazai pozvao je u srijedu generalnog sekretara Ban Ki-Muna, Savet bezbjednosti i predsjednika Generalne skupštine UN Nasira Abdulaziza al-Nasera da osude ubistva "na najstroži način". U pismima upućenim ovim zvaničnicima, Hazai je nazvao ubistva "okrutnim, nehumanim i kriminalnim aktima terorizma", prenosi Rojters.

Okrivljen Izrael"Postoje čvrsti dokazi da izvjesni krugovi iz inostranstva stoje iza ovih ubistava. Takva teroristička djela izvode se u namjeri da se prekine iranski mirnodopski nuklearni program, uz pogrešnu pretpostavku da diplomatija nije dovoljna za to", rekao je Hazai. Mostafa Ahmadi Rošan četvrti je univerzitetski profesor nuklearnih nauka koji je ubijen. Rošan je ubijen u eksploziji magnetne bombe koja je bila "prilijepljena" za njegovo vozilo, a jedna osoba je preminula od zadobijenih povreda. Teheranski zvaničnik okrivio je Izrael za napad pošto je bio istovjetan ranijim u kojima su na meti bili iranski naučnici. Ubijeni naučnik Rošan (32) radio je u nuklearnom postrojenju Natanz u iranskoj provinciji Isfahan, na projektu pravljenja polimernične membrane koja se koristi za separaciju gasa. Tri iranska naučnika su ubijena u protekle dvije godine kada su njihovi automobili dignuti u vazduh pod sličnim okolnostima.

Bonus video: