U svijetu 32 zemlje posjeduju nuklearni materijal

Uprkos pozivima da međunarodna zajednica više uradi kako bi se spriječilo da terorističke organizacije dođu do nuklearnog oružja, još ne postoji konsenzus o prioritetima
59 pregleda 0 komentar(a)
nuklearno oružje, Foto: Guardian.co.uk
nuklearno oružje, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 11.01.2012. 18:54h

Više od 30 država u svijetu posjeduje nuklearni materijal koji je u nekim zemljama loše obezbijeđen, navodi se u novom izvještaju američke organizacije Inicijativa za nuklearne prijetnje (Nuclear Threat Initiative – NTI).

U tom izvještaju se zaključuje da uprkos pozivima da međunarodna zajednica više uradi kako bi se spriječilo da terorističke organizacije dođu do nuklearnog oružja, još ne postoji konsenzus o prioritetima ili kako bi nuklearne materijale trebalo zaštiti.

Svjetski lideri će se u martu okupiti u Seulu na drugom samitu posvećenom nuklearnim aktivnostima, pošto je američki predsjednik Barak Obama prije dvije godine organizovao prvi takav skup i pozvao da se pospiješe napori da nuklearni materijali ne dospiju u pogrešne ruke.

U analizi NTI-a i Economist Intelligence Unit navodi se da treba obezbijediti visokoobogaćeni uranijum i plutonijum smješten na više stotina mjesta u 32 zemlje.

Predsjednik NTI-a, bivši američki senator Sem Nan rekao je da izvještaj potvrđuje da su neki od tih materijala loše obezbijeđeni što ukazuje na rizik da teroristi mogu doći do njega radi pravljenja nuklearne bombe.

U izvještaju je predstavljen i indeks bezbjednosti nuklearnog materijala koji bilježi koliko nuklearnog materijala neka zemlja posjeduje, kako je smješten i obezbijeđen, a u obzir su uzeti i politički faktori poput korupcije i stabilnosti.

Među 32 zemlje Australija je najbezbjednija, dok je Sjeverna Koreja posljednja. Od zemalja koje pored nuklearnog materijala posjeduju atomsko oružje, Velika Britanija je na prvom mjestu.

SAD zauzimaju 13 mjesto od 32 zemlje, što ukazuje na velike količine nuklearnog materijala i postrojenja za njihov smještaj.

Bonus video: