Romni ubjedljiv i u Nju Hempširu

Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni odnio je i drugu pobjedu na republikanskim preliminarnim izborima, pošto je trijumfovao u Nju Hempširu
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2012. 11:56h

Pobjedom u Nju Hempširu Mit Romni je potvrdio predviđanja da je najveći favorit da kao republikanski kandidat izađe u novembru na predsjedničkim izborima na crtu Baraku Obami.

U Nju Hempširu sinoć nije bilo drame kao prošle nedjelje u Ajovi, pa je Romni sa 39 odsto osvojenih glasova ubjedljivo osvojio prvo mjesto. Na drugom mjestu je kongresmen iz Teksasa Ron Pol sa 23 odsto, a treći bivši ambasador SAD u Kini Džon Hantsmen sa 17 odsto osvojenih glasova.

Nekadašnji predsjedavajući Kongresa Njut Gingrič ponovo je ostvario slab rezultat sa samo deset odsto osvojenih glasova.

Ovog puta je razočarao Rik Santorum iz Pensilvanije, koji je osvojio 9 odsto glasova, čime je pokvario dobar prošlonedjeljni utisak kada je sa Romnijem podijelio prvo mjesto u Ajovi.

Sa osvojenih jedan odsto, preliminarni izbori u Nju Hempširu će verovatno biti i poslednji na kojima je učestvovao guverner Teksasa Rik Peri, koji poslije ovako katastrofalnog rezultata više nema čemu da se nada u daljoj predsjedničkoj trci.

Iako izbori u Ajovi i Nju Hempširu, pošto su u pitanju države sa malim brojem stanovnika, donose veoma mali broj elektorskih glasova, Romnijeva dvostruka pobjeda ima veliki psihološki značaj pred sljedeće izbore 21. januara u Južnoj Karolini.

Za Romnija je najznačajnije da polako kod birača počinje da stvara imidž kandidata koji među republikancima ima najveće šanse da porazi Obamu na predsjedničkim izborima.

Među biračima u Nju Hempširu koji su juče glasali, bez obzira kome su dali glas, njega 56 odsto vidi kao najboljeg protivkandidata Obami, dok je daleko iza njega Pol sa 15 i Hantsmen sa 11 odsto glasova republikanskih glasača.

Shvatajući da će ekonomska situacija igrati najznačajniju ulogu na predstojećim izborima, Romni je sinoć pobjednički govor posvetio upravo tome.

"Posljednje tri godine smo imali puno promjena, ali nije ponuđeno mnogo nade. Znamo da treba da bude bolje i biće bolje. Predsjedniku (Obami) je ponestalo ideja i sada samo iznosi opravdanja" , rekao je Romni pred svojim pristalicama u Nju Hempširu.

Ono što je značajno za Romnija je i to što je, prema izlaznim rezultatima, jednako dobar rezultat u Nju Hempširu ostvario i među konzervativnim, kao i umjerenijim biračima republikanaca.

Iako su u Nju Hempširu birani republikanski kandidati, nezavisni birači su takođe mogli da se registruju i glasaju i procjenjuje se da su činili čak polovinu izašlih birača.

Među njima, Pol je osvojio 32 odsto, a Romni 29 odsto glasova. Američki mediji podsjećaju da je Džordž Buš 2000. godine pobijedio Ala Gora u Nju Hempširu osvojivši samo 7.211 glasova više od ukupno 570.000 birača izašlih na izbore u toj državi, i to prvenstveno zahvaljujući glasovima neopredijeljenih.

Rezultati pokazuju i da je Romni osvojio najviše glasova među obrazovanim biračima, onih sa višim primanjima, kao i među starijim biračima.

Donekle iznenađujuće je i to da je Romni osvojio najviše glasova (45 odsto) među biračima koji se izjašnjavaju kao katolici, iako je on po vjerosipovesti Mormon.

Dobar rezultat u Nju Hempširu je ostvario i teksaški kongresmen Ron Pol sa 24 odsto osvojenih glasova. On je odnio najviše glasova mladih birača, kao i siromašnijeg dijela biračkog tijela.

U trci ostaju, barem do sljedećih izbora u Južnoj Karolini, Gingrič i Santorum, koji u toj državi očekuju mnogo bolji rezultat.

Trka se 21. januara polako seli na jug Amerike, gdje se nalazi konzervativnije biračko tijelo u odnosu na liberalne Nju Ingland države na sjeveroistoku SAD.

Poslije Južne Karoline slijedi trka na Floridi, a prema procjenama, ako Romni i u te dvije države odnese pobjede, to će praktično značiti kraj izborne trke kod republikanaca i njegovu nominaciju za predsjedničkog kandidata.

Bonus video: