Ubijen još jedan iranski nuklearni naučnik

Još jedan iranski univerzitetski profesor nuklearnih nauka ubijen je danas u eksploziji magnetne bombe koja je bila prilijepljena za njegovo vozilo
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2012. 11:28h

U eksploziji su još dvije osobe povrijeđene od kojih je jedna preminula od zadobijenih povreda, javila je iranska novinska agencija Fars.

Ubijen je Mostafa Ahmadi Rošan, naučnik i predavač na Teheranskom univerzitetu koji se nalazio u svom automobilu u Teheranu, prenijela je agencija AFP.

Teheranski zvaničnik okrivio je Izrael za napad pošto je bio istovjetan sa ranijim u kojima su na meti bili iranski naučnici.

"Bomba je magnetna i ista kao one ranije koje su korišćene za ubistvo (iranskih) naučnika i djelo je cionista (Izrael)", izjavio je zamjenik gradonačelnika Safarali Baratlu novinarima, citira Rojters.

Britanska agencija prenosi da su svjedoci vidjeli dvojicu na motociklu koji su prilijepili bombu za vozilo iranskog naučnika. U eksploziji bombe je poginuo pješak, dok je još jedna osoba iz vozila teško povrijeđena.

Fars navodi da je ubijeni naučnik Rošan (32) radio kao direktor najvećeg postrojenje za obogaćivanje uranijuma u Iranu, Natanz u iranskoj provinciji Isfahan, na projektu pravljenja polimernične membrane koja se koristi za separaciju gasa.

Rošan je nedavno diplomirao na univerzitetu Šarif u Teheranu koji se smatra jednim od najboljih u Iranu.

Tri iranska naučnika su ubijena u protekle dvije godine kada su njihovi automobili bili dignuti u vazduh pod sličnim okolnostima.

Dvojica od trojice ubijenih radili su na nuklearnim programima u Iranu.

Bonus video: