Pojavio se tip virusa tuberkuloze potpuno otporan na ljekove

Ljekari iz Mumbaja nazvali su ovaj tip virusa TDR (engleska skraćenica za “potpuno otporan na ljekove”)
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2012. 17:01h

U proteklih 48 sati u indijsku javnost je prodrla vijest o tome da je najmanje 12 pacijenata zaraženo virusom tuberkuloze otpornog na sve ljekove koji se koriste za liječenje ove bolesti.

Ljekari iz Mumbaja nazvali su ovaj tip virusa TDR (engleska skraćenica za “potpuno otporan na ljekove”), što znači da je, prema njihovom mišljenju, neizlječiv.

Kako saznaje list “Tajms of Indija”, samo u Nacionalnoj bolnici P.D. Hinduja i Medicinskom istraživačkom centru ima čak 12 otkrivenih slučajeva infekcije ovim virusom.

Juče je “Hindustan tajms” objavio da većina bolnica u Mumbaju, pa i u većini gradova u Indiji, nema opremu neophodnu za identifikaciju TDR, zbog čega se može očekivati da će bolest nastaviti da se širi.

Ovo je veoma zabrinjavajuća vijest, budući da je tuberkuloza, zajedno sa malarijom i sidom, već sama po sebi jedna od najpogubnijih bolesti na svijetu.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u 2009. godini bilo je 9,4 miliona oboljelih od tuberkuloze od kojih je umrlo 1,7 miliona.

Bonus video: