NEIZBJEŽNI PERIOD

Naredno ledeno doba za 1.500 godina

Smatra se da je bilo najmanje pet ledenih doba na Zemlji. Tokom tih perioda, postoje ciklusi glacijacije kada se ledeni pokrivač smanjuje i povećava
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 05:54h

Uslijed visokog nivoa ugljen-dioksida u atmosferi, malo je vjerovatno da bi novo ledeno doba moglo da zadesi našu planetu u narednih 1.500 godina, navodi se u članku objavljenom danas u časopisu "Nature Geoscience".

Gasovi koji su glavni krivci globalnog zagrijavanja i čija je koncentracija dostigla vrhunac 2010. godine, ostaće u atmosferi još decenijama, čak i u slučaju da se koliko danas u potpunosti zaustavi njihovo ispuštanje, ističe se u studiji Svetske meteorološke organizacije (SMO).

Ledeno doba je geološki period sa značajnim smanjenjem površinske i atmosferske temperature na Zemlji, što za posljedicu ima povećanje ledenog pokrivača na planeti.

Smatra se da je bilo najmanje pet ledenih doba na Zemlji. Tokom tih perioda, postoje ciklusi glacijacije kada se ledeni pokrivač smanjuje i povećava.

Zvanično, planeta se u posljednjih 10.000 do 15.000 godina nalazi u interglacijalnom razdoblju, čije je trajanje predmet različitih procjena.

"Analitičari predviđaju da će se aktuelni interglacijalni period završiti za 1.500 godina ukoliko koncentracija CO2 ne pređe 240 djelova po milionu obima (ppmv)", ističe se studiji.

Trenutna koncentracija ugljen-dioksida, međutim, iznosi 390 ppmv, a na tom nivou povećanje obima ledenog pokrivača je nemoguća.

Studiju, koja se temelji na varijacijama Zemljine orbite i uzorcima stijena, sproveli su istraživači sa Univerziteta u Kembridžu, Univerzitetskog koledža u Londonu, Univerziteta na Floridi i Univerziteta u Bergenu, u Norveškoj.

Naučnici ne umiju u potpunosti da objasne razloge koji dovode do ledenog doba, ali smatraju da na taj fenomen utiču promjene u zemljinoj orbiti oko Sunca, koncentracije metana i ugljen-dioksida u atmosferi kao i pomjeranje tektonskih ploča.

Oni predviđaju porast temperatura na Zemlji kao posljedicu sve viših nivoa gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi što može da izazove porast nivoa mora i ekstremne vremenske nepogode.

Naučnici već duže vrijeme upozoravaju da globalna temperatura ne bi smjela da poraste više od dva stepena Celzijusa kako bi se izbjegle najgore posljedice klimatskih promjena koje bi planetu mogle da dovedu u opasnost.