Kina upozorava SAD: Treba da vodite računa o svojim riječima i djelima

"Veoma pažljivo ćemo pratiti uticaj koji američka vojna strategija ima na Azijsko-pacifički region i globalni strateški razvoj", naveo je Geng
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2012. 18:29h

Kinesko Ministarstvo odbrane upozorilo je SAD da budu "oprezne u onom što govore i čine", navodeći da pažljivo posmatra uticaj nove američke odbrambene strategije koja insistira na odgovoru kineskom usponu.

Saopštenje portparola kineskog Ministarstva odbrane, Genga Janšenga, predstavlja najpotpuniju reakciju do sada na novu strategiju Pentagona, objelodanjenu prošle nedjelje, prenio je Rojters.

"Primijetili smo da su SAD objavile smjernice za odbrambenu strategiju i veoma pažljivo ćemo pratiti uticaj koji američka vojna strategija ima na Azijsko-pacifički region i globalni strateški razvoj", naveo je Geng u saopštenju postavljenom na veb-sajtu kineskog Ministarstva odbrane.

Vašington je najavio da će ojačati vojno prisustvo u Azijsko-pacifičkom regionu, kao protivtežu rastućem vojnom prisustvu Pekinga, kako bi se izbjegli eventualni sukobi u regionu

"Optužbe SAD iznijete u tom dokumentu na račun Kine su potpuno neosnovane", rekao je Geng i dodao da SAD "treba da vode računa o svojim riječima i djelima".

Vašington je prošle nedjelje najavio da će SAD ojačati vojno prisustvo u Azijsko-pacifičkom regionu, kao protivtežu rastućem vojnom prisustvu Pekinga, za koje smatra da mora biti praćeno sa mnogo više jasnoće, kako bi se izbjegli eventualni sukobi u regionu.

Prema novoj strategiji SAD će zadržati velike baze u Japanu i Južnoj Koreji, a poslaće marince, vojne brodove i avione u australijsku Sjevernu teritoriju.

Galerija

Bonus video: