Najtraženiji sirijski terorista ratovao protiv Srba i Hrvata u BiH

Al-Zogbi je na početku pobune u Siriji najavio da će državu pretvoriti u pakao sve dok ne padne režim Bašara al-Asada
0 komentar(a)
Sirija bombaški napad, Foto: Reuters
Sirija bombaški napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.01.2012. 16:07h

Vođa islamističkog pokreta salafista u Siriji, Loaj al-Zogbi, je učestvovao u ratovima na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom 90-ih godina.

Al-Zogbi je najtraženiji terorista Sirije, a smatra se da je odgovoran za tri samoubilačka napada u Damasku krajem prošle godine kada je poginulo na stotine ljudi.

Al-Zogbi je na početku pobune u Siriji najavio da će državu pretvoriti u pakao sve dok ne padne režim Bašara al-Asada

"Večernji list" prenosi tvrdnje člana odbora za nacionalnu sigurnost Sirije i član sirijskog parlamenta Ahmeda Munira, koji jaže da je al-Zogbi u organizaciji Al-Mouinoun koja je srodna Al-kaidi.

Munir kaže da vlasti ne znaju gdje se nalazi al-Zogbi, koji je u BiH stigao sa mudžahedinima iz Avganistana.

"Lično je izjavio da je iz Beča, preko Hrvatske ušao u BiH, gdje se priključio brigadi Al-Mudžahed. Ratovao je na Igmanu, u srednjoj Bosni i istočnom Mostaru, a zadatak mu je bio da pod okriljem saudijske humanitarne organizacije Al-Haramain preko Hrvatske u Bosnu prebacuje borce, oružje i novac", objasnio je Munir.

Al-Zogbi tada je koristio falsifikovana dokumenta, poput akreditacije UNHCR-a i Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske kao “službenika humanitarne organizacije Al-Haramain” sa prebivalištem u Zagrebu.

"Njemu je pomagao Abdulmuti al-Nemer, navodno direktor islamske humanitarne organizacije, koji je upravljao aktivnostima terorističkih ćelija u Hrvatskoj i BiH. Ova organizacija je zapravo služila kao logistički centar terorističke infrastrukture u obje zemlje", istakao je Munir.

Al-Zogbi je svoj boravak u BiH potvrdio u nedavnom obraćanju arapskim medijima.

"Prošao sam ratišta na Igmanu, u srednjoj Bosni, istočnom Mostaru. Rat u BiH je za nas bio nešto posebno, jer smo učestvovali u pobjedi muslimanskog naroda nad nevjernicima.

Najzadovoljniji sam što smo Srbima i Hrvatima nanijeli poraz i naučili ih lekciju koju će pamtiti čitav život. Oni se više nikada neće usuditi da napadnu našu braću muslimane jer znaju da ćemo uvijek biti spremni da im pomognemo i branimo ih" izjavio je Loaj al-Zogbi.

Bonus video: