Američki marinac zbog špijunaže osuđen na smrt u Iranu

Prema iranskom zakonu, smrtna kazna za optužbe za špijunažu predviđena je samo u slučajevima povezanim s vojskom
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2012. 09:20h

Iranski Revolucionarni sud osudio je Amerikanca iranskog porijekla Amira Mirzu Hekmatija (28) na smrt zbog špijunaže u korist Sjedinjenih Američkih Država, javili su iranski mediji.

“Hekmati je osuđen na smrt zbog saradnje sa neprijateljskom državom i špijunaže za američku Centralnu obavještajnu agenciju”, navodi iranska novinska agencija "Fars".

Tužilaštvo je na ročištu održanom 28. decembra zatražilo smrtnu kaznu za Hekmatija, jer je priznao da je obučen u SAD i da je, po povratku u Ameriku, planirao da sugeriše da je Iran učestvovao u terorističkim aktivnostima u drugim zemljama.

Tužilac je tada naveo da je Hekmati u tri navrata ušao u iransku obavještajnu službu.

"Fars" podsjeća da je Hekmati priznao optužbe na snimku emitovanom na državnoj televiziji 18. decembra.

Prema iranskom zakonu, smrtna kazna za optužbe za špijunažu predviđena je samo u slučajevima povezanim s vojskom.

Hekmatijev advokat, negirao je ove optužbe. On je istakao da je iranska obavještajna služba spriječila Hekmatijev upad i da, prema zakonu, namjera infiltracije nije zločin. Advokat je tvrdio da je CIA prevarila njegovog klijenta.

Hekmati je rođen u Arizoni i njegova porodica je iranskog porijekla. Njegov otac koji živi u Mičigenu, tvrdi da Hekmati nije špijun CIA i da je bio u posjeti rodbini u Iranu kada je uhapšen.

Bonus video: