Povratak u učionice: Gadafi izbačen iz škole

U libijskim školskim udžbenicima više nema učenja bivšeg lidera, a portreti su uklonjeni iz učionica
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2012. 21:10h

Libijska djeca vratila su se u škole koje su bile mjesecima zatvorene zbog građanskog rata i otkrila da nema jednog učitelja – Muamera Gadafija, čiji su portreti uklonjeni iz učionica, a nekada duboko poštovane riječi izbrisane iz plana i programa.

Decenijama su lekcije zasnovane na njegovim „učenjima“ bile obavezne, a njegove ponekad bizarne ideje su prožimale sve, od časova istorije do udžbenika arapskog, naveo je Rojters.

Ministar obrazovanja Sulejman al Sahli je najavio je da će u udžbenike istorije u toj zemlji biti unijeta nova poglavlja o revoluciji kojom je okončan Gadafijem režim i da će udžbenici biti očisćeni od njegovih učenja.

„Za vrijeme Muamera Gadafija libijska istorija bila je izmijenjena i cijeli djelovi ponovo napisani“, rekao je. „Naša djeca će učiti o cijelom sukobu, pa i o detaljima Gadafijeve smrti.“

„Gadafijeva politička učenja, vojne lekcije i izučavanje 'Džamahirije' povučeni su iz novog programa“, kazao je Sahli.

Kuća pripada ukućaninu

Trotomna „Zelena knjiga“ u kojoj su sadržana Gadafijeva razmišljanja o politici, ekonomiji i svakodnevnom životu predstavljala je obavezno školsko gradivo. Citati iz nje nekada su krasili zidove učionica, ali ih sada više nema.

Djeca su testirana prema njihovoj sposobnosti da napamet nauče što je više moguće citata iz „Zelene knjige“.

Na tipičnom završnom ispitu učenik bi, na primjer, objašnjavao ekonomske prednosti Gadafijevog pravila: „Kuća pripada ukućaninu“, koje podrazumijeva da oni koji iznajmljuju kuću imaju pravo da je preuzmu ukoliko to žele.

Saif al Din Mustafa, učenik šestog razreda jedne škole u Tripoliju kazao je za Rojters da je srećan što više nema knjiga vezanih za Gadafija.

Nadležni organi su objavili da će svi udžbenici koji se nalaze u magacinu ministarstva prosvete, a imaju veze sa Gadafijevim režimom, biti uništeni

„Nastavnik je imao običaj da nas udari... ukoliko ne razumijemo“, ispričao je.

Nadležni organi su objavili da će svi udžbenici koji se nalaze u magacinu ministarstva prosvete, a imaju veze sa Gadafijevim režimom, biti uništeni i da će ih zamijeniti sa 453 nova udžbenika.

Međutim, još uvijek nije odlučeno kakav će biti sadržaj tih novih udžbenika. Izazov predstavlja da se postigne dogovor oko alternativa za Gadafijeve verzije istorije, društva i morala.

„Moramo ponovo da osmislimo predmete koji se izučavaju u našim školama, naročito koji imaju veze sa kulturnim i političkim aspektima koje je Gadafijev režim zloupotrebljavao u propagandne svrhe“, kazao je Sulejman Hodža, visoki zvaničnik ministarstva prosvete.

Bonus video: