Čang: Kineska komunistička partija doživjeće pad

Razdoblje rasta kineske privrede bliži se kraju jer su uslovi koji su to omogućili nestali ili će ubrzo nestati, predviđa Gordon G. Čang, analitičar i profesor američke istorije na univerzitetu Stanford.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2012. 18:44h

Gordon G. Čang, analitičar i profesor američke istorije, u članku objavljenom u posljednjem broju časopisa "Foreign Policy" koriguje svoje predviđanje da će kineska komunistička partija izgubiti vlast 2011. i tvrdi da je pad smao odložen.

Kina je, ovakva kakva je sada, uspjela da preživi tako što nije ispoštovala sve svoje obveze preuzete pristupanjem Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, napominje Čang a stalan privredni rast dug tri deceije tumači politikama "reforme i otvaranja" Deng Ksiaopinga, činjenicom da se Dengovo razdoblje podudarilo s krajem Hladnog rata i paralelnim demografskim rastom kineske radne snage.

Kako tvrdi Čeng, kinesko dobro doba se završava jer posljednjih godina "uslovi koji su ga stvorili nestaju ili će uskoro nestati". Komunistčka partija je "okrenula leđa Dengovim naprednim politikama", ocjenjuje Čang, i sprovodi renacionalizaciju privrede sužavajući prostor inostranim ulaganjima.

Zatim je 2008. slomom svjetskih tržišta prekinut globalni privredni rast a Kina je je jedna od zemalja koja najviše zavisi od međunarodnej trgovine, pa bi, smatra Čang, mogla biti i najveća žrtva krize u eurozoni.

Na kraju, Kina, koja je u vrijeme reformi imala jedan od najboljih demografskih profila u svijetu uskoro će imati jedan od najgorih, nastavlja Čang, što se već odražava u povećanju plata što će na kraju kineske fabrike učiniti nekonkurentnim. Istovremeno ekonomski indikatori od jeseni ukazuju na zaustavljanje, pa i smanjenje privrede, dok se od septembra kineske devizne rezerve smanjuju.

"Kao rezultat toga bićemo svjedoci ili sloma ili, vjerovatnije, višedeceijskog opadanja, kao u Japanu", zaključuje Čang.

"Politikolozi, koji vole da uvode red u neobjašnjivo, kažu da je za pad režima potrebno nekoliko činilaca i da Kini nedostaju dva najvažnija: podijeljena vlada i snažna opozicija", piše Čang.

Komunistička partija počinje višegodišnju tranziciju pa je "loše pripremljena za probleme s kojima se suočava", napominje Čang, a u partiji se već vide podjele dok spori odgovori čelništva posljednjih mjeseci ukazuju da procesi donošenja odluka u Pekingu slabe.

Čang ukazuje da je SSSR pao i bez snažne opozicije. Nedavnao je u selu Vukanu u provinciji Guangdong došlo do "otvorene pobune" a pretjerana reakcija Pekinga na prodemokratske proteste prošlog proljeća pokazuje da Kina nije imuna na trend narodnih ustanaka poput onih na Bliskom istoku i sjeveru Afrike.

"Ne tako davno, sve je mandarinima u Pekingu išlo na ruku. Sad više ništa. Da, moje je predviđanje bilo pogrešno. Umjesto u 2011. moćna kineska komunistička partija doživjeće pad u ovoj 2012. godini. Možete se kladiti u to", zaključuje Čang svoju analizu.

Bonus video: