Kim Džong Il-nije htio da ga naslijedi nijedan od sinova

Gomi citira Kim Džong Nama koji priča o tome da postoji moćna grupa koja drži vlast i planira da iskoristi novog, mladog lidera kao simbol Sjeverne Koreje
0 komentar(a)
sjeverna koreja, kim džong il, Foto: Rojters
sjeverna koreja, kim džong il, Foto: Rojters
Ažurirano: 08.01.2012. 15:35h

Kim Džong Nam, najstari sin preminulog Kim Džong Ila daje svoje viđenje "Dragog Vođe" u knjizi koja će se naći u prodaji 20. januara.

Knjigu koju je pisao Joji Gomi, novinar Tokio Shimbuna, govorio o tome da Kim Džong Il nije htio da prepusti vlast sinovima, a bazirana je na intervjuima sa Kim Džong Namom i prepiskama putem e-maila.

Japan Times prenosi da Kim Džong Un kaže u jednoj od poruka da je njegov mlađi brat i novi lider Sjeverne Koreje, Kim Džong Un, došao na to mjesto je se Nam usprotivio sistemu nasljeđivanja vlasti.

Gomi citira Kim Džong Nama koji priča o tome da postoji moćna grupa koja drži vlast i planira da iskoristi novog, mladog lidera kao simbol Sjeverne Koreje.

Gomi i Kim Džon Nam su se upoznali u Pekingu 2004. godine, a intervjui koje su prošle godine obavili su trajali oko 7 sati.

Kim Džong Nam je zamolio Gomija da odloži objavljivanje knjige, plašeći se da Pjongjang time neće biti zadovoljan.

Međutim, izdavačka kuća je odlučila da ipak izda knjigu jer je "značajno prenijeti pravu poruku Kim Džong Nama u trenutku kada Sjeverna Koreja privlači pažnju cijelog svijeta", saopštio je glavni urednik Bungei Šindžua.

Bonus video: