Iranski ajatolah: Facebook je grijeh za muslimane

U Iranu je uobičajeno da ajatolasi iznose svoje ocjene pojava u društvu a te ocjene vrijede i kao neki oblik uredbe
0 komentar(a)
Facebook, Foto: Shutterstock.com
Facebook, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.01.2012. 14:55h

Facebook je antislamski a učestvovanje u toj internet mreži za muslimane je grijeh, izjavio je iranski ajatolah Lotfolah Safi-Golpajgani.

Posjećivanje bilo koje internet stranice "koja širi nemoral i može oslabiti vjeru je zabranjena aktivnost, pa je stoga grijeh biti njen član", upozorio je iranski ajatolah Lotfolah Safi-Golpajgani i napomenuo da je dozvoljeno posjećivati samo stranice koje "šire vjerska uvjerenja i ne sadrže nikakav nemoral".

U Iranu je uobičajeno da ajatolasi iznose svoje ocjene pojava u društvu a te ocjene vrijede i kao neki oblik uredbe.

Ne treba, međutim, očekivati da će ocjena ajatolaha Safi-Golpajganija i vladina ograničenja obeshrabiti 17 miliona Iranaca koji koriste internet, navode zapadni mediji.

Poslovni.hr prenosi da je ta društvena mreža posebno popularna među mladima, a od 70 miliona Iranaca, 60 odsto je mlađe od 30 godina ,pa se procjenjuje da je broj Facebook profila Iranaca ogroman.

Iranske vlasti su već blokirale pristup za pet miliona internet stranica. Vlasti blokade obrazlaže "borbom protiv zapadne kulture" a nedavno je ustanovila i "internet policiju" za nadzor weba.

Bonus video: