Dok žene u Arabiji ne voze ni auta, u UAE žena upravlja vozom

Marijam Al Safar je prva žena u UAE koja upravlja vozom. I ne samo u UAE, nego i na Bliskom istoku
0 komentar(a)
Marijam Al Safar, Foto: Gulfnews.com
Marijam Al Safar, Foto: Gulfnews.com
Ažurirano: 08.01.2012. 14:22h

Ideja da žene u Ujedinjenim Arapskim Emiratima upravljaju vozom prije nekoliko godina bi zvučala kao nemoguća misija. Ali danas ta ideja postaje stvarnost - 28-godišnja Marijam Al Safar je prva žena u UAE koja upravlja vozom. I ne samo u UAE, nego i na Bliskom istoku.

"Otvorena sam za izazove i ne plašim se rizika. Radila sam naporno i posao je moj glavni prioritet", kazala je Marijam reporteru Gulf Newsa tokom vožnje metroa u Dubaiju.

Iako je voz kompanije Dubai Metro zapravo bez vozača i njime se upravlja iz centralizovane kontrolne prostorije, neko mora da drži stvari pod kontrolom na licu mjesta i da preuzme upravljanje vozilom ručno, ukoliko se za tim ukaže potreba.

Marijam objašnjava kako su prije svakog polaska voza neophodne i pripreme i provjere kao štoje testiranje radio uređaja, komunikacija sa odredištem iz kontrole sobe. Obavezna je i provjera kočnica i brisača. Tek nakon svega toga, voz je spreman za polazak, a spremna je i Marijam.

Marijam Al Safar je u kompaniju Metro Dubai došla 2009, kada je zaposlena u odjelu za upravljanje ljudskim resursima. Nakon toga je dobila posao u službi za odnose sa javnošću i marketingu, potom prelazi na radno mjesto supervizora za putnike, prije nego je počela da radi svoj sadašnji posao.

Najveću podršku ima od svoje porodice i prijatelja.

"Ne živite život bez ideja i ciljeva. Postavite sebi neke ciljeve i nastojte da ih ispunite", navodi ona svoj moto, koji upućuje drugim ženama, posebno onim u zemljama kao štoje Saudijska Arabija, gdje se žene još pokušavju izboriti sa pravom da voze automobile u svakodnevnom životu.

Bonus video: