Ruska ratna flota ušla u vode Sirije

"Zapovjednici brodova ruske flote usidrene u Tartusu izrazili su pak svoju solidarnost sa sirijskim narodom", istakavši "prijateljstvo" Moskve i Damaska, javlja agencija Sana
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2012. 11:36h

Ruska flota, znak čvrstih veza Moskve i Damaska, usidrila se u pomorskoj bazi Tartusu u Siriji, javila je službena sirijska agencija Sana.

"Brodovi su pristali u Siriji. Cilj njihove posjete je da zbliže dvije zemlje i učvrste prijateljske veze" Rusije i Sirije, rekao je oficir ruske mornarice, Vladimir Anatolivič Jakušin, a prenijela je sirijska agencija.

"Zapovjednici brodova ruske flote usidrene u Tartusu izrazili su pak svoju solidarnost sa sirijskim narodom", istakavši "prijateljstvo" Moskve i Damaska, dodaje Sana.

Guverner Tartusa, Atef al-Nadaf odao je počast "hvale vrijednom stajalištu Rusije, koja je stala uz sirijski narod".

Moskva je uložila veto na nacrt rezolucije SB UN o uvođenju embarga na isporuku oružja Siriji, čiji je Rusija glavni dobavljač

Sirijski privatni dnevni list blizak vlasti, Al-Vatan, objavio je u utorak da će ruska flota koju predvodi nosač aviona "Admiral Kuznjecov" pristati u Tartus i tu ostati šest dana.

Kako piše dnevnik, u sastavu flote su ratni brodovi, podmornice, borbeni avioni, helikopteri i nekoliko protivvazdušnih raketnih sistema.

Rusija koja posjeduje pomorsku bazu ispred Tartusa nedavno je istu proširila.

Moskva je u oktobru uložila veto na nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o uvođenju embarga na isporuku oružja Siriji, čiji je Rusija glavni dobavljač oružja, još od vremena Sovjetskog Saveza.

Sukobi se ne smiruju

U žestokim sukobima sirijskih vojnika i dezertera u Basr al-Hariru, u pokrajini Deri, na jugu zemlje, u noći na nedjelju poginulo je 11 vojnika iz redova regularne vojske, saopštio je Sirijski opservatorijum za ljudska prava (OSDH).

Uz 11 ubijenih vojnika, 20 je ranjeno, a devetorica su dezertirala, dodaje OSDH sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

U gušenju pobune koja traje više od devet mjeseci poginulo je više od 5.000 ljudi, po UN-ovoj procjeni objavljenoj u decembru

U nedjelju su se dezerteri i vojnici naoružani teškim mitraljezima sukobili u Daelu, u istoj pokrajini, koja je kolijevka narodne pobune protiv režima sirijskog predsjednika, dodaje OSDH, napominjući da je u gradu prekinuto napajanje električnom energijom.

U gušenju pobune koja traje više od devet mjeseci poginulo je više od 5.000 ljudi, po UN-ovoj procjeni objavljenoj u decembru.

U subotu je u sukobima poginuo 21 civil, među kojima četvorica Asadovih pristalica, a u petak je u novom napadu u središtu Damaska ubijeno 26 ljudi, u momentu kad Arapska liga treba u nedjelju saslušati prvi izvještaj voditelja svoje posmatračke misije.

Bonus video: