Tramp: SAD se povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom

"Amerika neće biti talac nuklearne ucjene", kazao je predsjednik SAD
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2018. 20:01h

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da se SAD povlače iz međunarodnog sporazuma sa Iranom o njegovom nuklearnom programu iz 2015. godine, i najavio "najviši nivo" ekonomskih sankcija protiv Teherana.

"Za nekoliko trenutaka ću potpisati predsjednički memorandum o početku uvođenja američkih nuklearnih sankcija iranskom režimu. Uvešćemo najviši nivo ekonomskih sankcija", rekao je Tramp, a prenio Si-En-En (CNN).

Dodao je da "ima dokaze da je Iran lagao" o prirodi svojih aktivnosti i da je riječ o "užasnom" sporazumu.

"Iranski nuklearni sporazum je užasan, jednostran dogovor koji nije donio mir niti će ga ikad donijeti", rekao je Tramp.

Kazao je da je riječ o sramotnom sporazumu koji je dao dolare iranskom režimu dok je on finansirao teroriste, i ocijenio da je to velika sramota.

"U trenutku kada su SAD imale maksimalan uticaj, ovaj katastrofalan sporazum dao je tom režimu, a to je režim velikog terora, mnoge milijarde dolara, neke u gotovini, to je velika sramota za mene kao građanina i za sve američke građane", izjavio je Tramp.

On je dodao da bi svaka zemlja koja pomaže Iranu u težnji ka nuklearnom oružju, mogla takođe da se nađe na udaru oštrih sankcija SAD.

"Amerika neće biti talac nuklearne ucjene", kazao je predsjednik SAD.

Tramp je ocijenio da je 2015. godine mogao da bude postignut znatno bolji sporazum od postojećeg.

"Konstruktivan sporazum mogao je lako da bude postignut u to vrijeme. Ali nije. U središtu sporazuma s Iranom je ogromna fikcija da je taj smrtonosni režim želio jedino miroljubiv program razvoja nuklearne energije", rekao je Tramp.

Dodao je da SAD više ne objavljuju prazne pretnje.

"SAD više ne prave prazne prijetnje. Kada nešto obećam, držim se toga", naveo je Tramp.

Tramp je upitan kako će povlačenje iz sporazuma učiniti Ameriku bezbjednijom.

"Ovo će učiniti Ameriku mnogo bezbjednijom. Hvala vam puno", odgovorio je.

Poslije Trampove objave da se povlači iz sporazuma s Iranom, cijene nafte su skočile.

Tramp je današnjom odlukom postupio suprotno željama američkih saveznika u Evropi, prije svega Velike Britanije, Francuske i Njemačke, koje su ga ubjeđivale da ne napušta sporazum šest velikih sila sa Iranom iz 2015. godine.

Sporazumom Irana i šest velikih sila - SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, Teheranu su ukinute oštre ekonomske sankcije koje su ga prethodno izolovale od međunarodnog bankarskog sistema i svjetske trgovine naftom.

Iran je zauzvrat ograničio program obogaćivanja uranijuma, promijenio strukturu nuklearnog reaktora kako ne bi više mogao da proizvodi plutonijum i smanjio zalihe uranijuma.

Bonus video: