Iran očajnički traži prijatelje

„Kako jača pritisak na režim, očajnički su mu potrebni prijatelji, pa tumara po raznim interesantnim mjestima kako bi pronašao nove prijatelje”, dodala je Nulendova
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2012. 20:27h

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad tražiće podršku od ljevičarskih lider Latinske Amerike na turneji koja počinje danas, nakon što je Zapad uveo nove oštre sankcije koje pogađaju naftnu industriju te zemlje.

Vodeći računa o svom položaju kod kuće uoči martovskih parlamentarnih izbora , Ahmadinedžad će se sastati sa drugim anti-američkim predsjednicima na putovanju zbog koga je Vašington ocijenio da su Iranu „očajnički potrebni prijatelji“, javila je agencija Rojters.

Njegovo prvo odredište je Venecuela, saveznica iz OPEC-a, gdje Ahmadinedžada zasigurno očekuje topla dobrodošlica predsjednika Uga Čavesa. On će takođe posjetiti Kubu i Ekvador i prisustvovati inauguraciji drugi put izabranog predsjednika Nikaragve Danijela Ortege.

„Jasno stavljamo do znanja zemljama širom svijeta da sada nije vrijeme da sa Iranom produbljuju odnose, kako u bezbednosnom tako ni u ekonomskom smislu“, kazala je portparolka američkog Stejt dipartmenta Viktoria Nulend.

„Kako jača pritisak na režim, očajnički su mu potrebni prijatelji, pa tumara po raznim interesantnim mjestima kako bi pronašao nove prijatelje”, dodala je Nulendova.

Nove mjere

Američki predsjednik Barak Obama potpisao je za Novu godinu mjere koje će većini zemalja otežati kupovinu iranske nafte. Očekuje se da će Evropska unija do kraja mjeseca najaviti neku vrstu embarga na iransku naftu.

Cilj sankcija je da se Iran primora da obustavi nuklearni program, za koji SAD i drugi saveznici tvrde da za cilj ima pravljenje bombi, što Teheran negira.

Sankcije već sada pogađaju građane Irana. Suočeni sa rastom cijena i padom vrijednosti nacionalne valute, oni stoje u redovima u bankama kako bi svoje ušteđevine prebacili u američke dolare.

„Predstavnik čestitog iranskog naroda biće dobrodošao“, rekao je Čaves prošle sedmice dok su vježbe iranske mornarice doprinijele rastu cijene sirove nafte u svijetu.

Međutim, ostaje da se vidi koliko će daleko Čaves otići u pružanju podrške prijetnji Irana da će zatvoriti Hormuški moreuz, odnosno koliko bi ovaj komunistički lider mogao ublažiti efekat sankcija pomažući Islamsku Republiku gorivom i gotovinom, piše Rojters.

Drugi regionalni lideri koji bi trebalo da prime Ahmadinedžada, poput Ortege i ekvadorskog lidera Rafaela Koree, imaju stavove slične Čavesovim, ali Iran ima sve manje izvora pomoći.

Ahmadinedžad, koji je podređen vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju po pitanjima spoljne politike, malo je govorio o pojačanju tenzija sa Zapadom, puštajući vojne komandante da daju najratobornije izjave.

Pod sve većom vatrom od tvrdolinijaških protivnika koji imaju za cilj da spriječe njegove pristalice da skupljaju poene uoči martovskih izbora, Ahmadinedžad se nada da će turneja po inostrastvu pokazati glasačima da još uvijek ima međunarodni uticaj a da nije, kako kritičari kažu, nesposoban.

Bonus video: