Iran održava vojne vježbe uz granicu s Avganistanom

Iran je jutros počeo sa vojnim vježbama u blizini granice s Avganistanom nekoliko dana nakon što su pomorske vježbe u Persijskom zalivu pojačale napetosti sa Zapadom i uzrokovale rast cijena nafte
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2012. 17:55h

Zapovjednik pješadije Revolucionarne garde Mohamed Pakpour izjavio je da su vježbe "Mučenici jedinstva" blizu Khvata, 60 kilometara od Avganistana, usmjerene na "jačanje sigurnosti duž iranskih granica", objavila je novinska agencija Fars.

Desetodnevne vježbe iranske mornarice u Zalivu koje su završile u ponedjeljak dodatno su zategnule odnose s Vašingtonom.

Američki predsjednik Barak Obama je 31.decembra prošle godine odobrio sankcije kojima se otežava izvoz iranske nafte.

Iranske prijetnje da će blokirati Hormuški moreuz, kroz koji se izvozi većina nafte s Bliskog istoka, dovele su do rasta cijena nafte, a Iran je upozorio Vašington da ne šalje nosač aviona nazad u Persijski zaliv.

Američki vojnici sa nosača aviona Džon Stenis, na koji se ovo upozorenje odnosi, su samo nekoliko dana po prolasku kroz moreuz spasili 13 iranskih ribara od somalijskih pirata.

Iranski ministar spoljnjih poslova Ali Akbar Salehi je, međutim, pokušao da umanji politički značaj tog čina.

"Ovo je humanitarni gest i nema veze sa odnosima dvije zemlje. I Iranci su u izvjesnim slučajevima pomagali i obezbijedili puštanje mornara iz drugih zemalja koje su uhvatili gusari", rekao je on, a prenosi Rojters.

Bonus video: