Britanija u Zaliv šalje svoj najsavremeniji razarač

Dok raste napetost zbog iranskih prijetnji da će blokirati saobraćaj i snadbijevanje naftom ukoliko im svjetska zajednica uvede nove sankcije, Velika Britanija poslala je u Persijski zaliv svoj najsavremeniji ratni brod
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2012. 16:58h

Razarač britanske ratne mornarice HMS Daring tipa 45, projektovan da bude nevidljiv za radare, pridružiće se drugim brodovima u regionu, potvrdilo je danas britansko ministarstvo obrane.

Iako je njegovo slanje u Zaliv planirano prije više od godinu dana razarač dolazi u ovaj region u vrijeme kad Britanija i njene saveznice izražavaju duboku zabrinutost zbog iranskih prijetnji zatvaranjem pomorskog pravca kojim prolazi 20 posto nafte za svjetsko tržište. Iran je zaprijetio blokadom ukoliko mu se uvedu nove sankcije zbog njegovog spornog nuklearnog programa.

Britanski ministar obrane Filip Hemond je za vrijeme posjete Vašingtonu ove nedjelje rekao da će odgovor Britanije i SAD-a na bilo kakvu provokaciju biti "vrlo odmjeren kako ne bi došlo do slučajne eskalacije". Ali, dodao je da "ne mogu da odgovore postoji li takav plan i sa druge strane".

HMS Daring prvi je od šest novih britanskih razarača koji će zamijeniti razarače tipa 42 koji su u službi od sedamdesetih godina. Razarači tipa 45 naoružani su visokotehnološkim protivvazdušnim raketam "Sea Viper" a na njih mogu da slijeću helikopteri veličine "Chinook"-a.

Bonus video: