Kastro: Svijet se neumitno kreće ka ambisu

Kastro je za to djelimično i okrivio otkriće i eksploataciju ogromnih rezervi gasnih škriljaca širom svijeta
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2012. 11:11h

Bivši kubanski lider Fidel Kastro ocijenio je da se svijet "neumitno kreće ka ambisu" za šta je djelimično okrivio otkriće i eksploataciju ogromnih rezervi gasnih škriljaca širom svijeta.

Gasni škriljci se nalaze u kamenim naslagama čije su ogromne rezerve tokom prethodne decenije otkrivene širom svijeta i sada se smatra glavnim izvorom energije za budućnost.

Kastro (85) je u četvrtak u svojoj redovnoj kolumni, objavljenoj u kubanskim medijima, ukazao na brojne opasnosti koje prijete svijetu, ističući na prvom mjestu nuklearne ratove i klimatske promjene kao glavne izazove za koje se, kako smatra, ne nazire rješenje.

On je kritikovao tehnologiju za eksploataciju škriljaca, koja podrazumeva korišćenje vode, peska i hemikalija kojima se razbija kamen kako bi se došlo do "zarobljenog" gasa.

Kritičari ove tehnologije smatraju da se njome kontaminiraju rezerve vode u zemlji, ali i da uzrokuje druge vrste problema, poput stvaranja velike količine štetnih gasova, većih i od onih koji nastaju tokom eksploatacije uobičajnih izvora energije, naveo je Rojters.

"Od značaja je da se napomene da se među brojnim hemijskim supstancama koje se koriste za vađenje gasa nalaze i benzen i toluen koji si užasno kancerogeni", naveo je Kastro i dodao da se ovo pitanje ne sme ignorisati.

Bonus video: