Iranska Revolucionarna garda najavila manevre u Ormuzu

Iranski zvaničnici upozorili su prošle nedjelje da će u slučaju da se protiv Teherana uvedu nove sankcije zatvoriti strateški važan Ormuski moreuz
0 komentar(a)
Iranska Revolucionarna garda, Iran vojska, Foto: Reuters
Iranska Revolucionarna garda, Iran vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.01.2012. 08:07h

Iranska Revolucionarna garda će narednog mjeseca imati pomorske vježbe u Persijskom zalivu, kao i u strateški važnom moreuzu Ormuz, jednom od najvažnijh svjetskih saobraćajnih čvorova za transport nafte, javlja iranska agencija Fars.

Admiral Ali Fadavi, komandant mornarice moćne Garde, ukazao je da se manevri pod nazivom "Veliki Prorok" održavaju svake godine, ali da će novi biti "drugačiji" od prethodno upriličenih sedam. On nije rekao šta to tačno znači.

Iran je u utorak završio desetodnevne pomorske vježbe blizu Ormuza, što je bila demonstracija sile prema Zapadu koji Teheranu prijeti pooštrenim sankcijama zbog njegovog spornog nuklearnog programa.

Iranski zvaničnici upozorili su prošle nedjelje da će u slučaju da se protiv Teherana uvedu nove sankcije zatvoriti strateški važan Ormuski moreuz.

Zemlje Zapada tvrde da Iran pravi atomsku bombu, a pritisak na tu zemlju je povećan poslije izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju u kojem se nagovještava da Teheran tajno proizvodi nuklearno oružje.

Iran tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo mirnodopski.

Načelnik iranskog generalštaba general Ataolah Salehi upozorio je prije tri dana američki nosač aviona "Džon Stanis" da se više ne vraća u Persijski zaliv, nakon što je on otišao odatle kroz moreuz Ormuz.

"Džon Stanis" je dio Pete američke flote koja je stacionirana u Persijskom zalivu.

Bonus video: