OTKRIĆe

Izgubljeni svijet otkriven ispod Antarktika

„Izgledalo je gotovo kao prizor sa druge planete“, kazao je vođa ekspedicije Aleks Rodžers
126 pregleda 0 komentar(a)
25.02.2019. 06:25h

Tim naučnika sa Univerziteta Oksford otkrio je jedan cijeli „izgubljeni svijet“ u oblasti između Antarktika i Južne Amerike gdje žive do sada nepoznate vrste, javili su britanski mediji.

Naučnici su rekli da su u istraživanju hidrotermalnih procjepa, dubokim i do 2,4km, u kojim temperatura dostiže i do 382 C, koristili vozilo sa daljinskim upravljanjem i otkrili „fascinantni“ svijet naseljen novim vrstama morskih sasa, predatorskih morskih zvijezda i kolonija jeti rakova.

„Izgledalo je gotovo kao prizor sa druge planete“, kazao je vođa ekspedicije Aleks Rodžers, profesor zoologije na Univerzitetu Oksford.

Stvorenja koja žive u hidrotermalnim procjepima uglavnom su bijele boje, djeluju kao da nisu sa naše planete. U dubokim morskim procjepima u koje ne doseže dnevna svjetlost, energija ne potiče od sunca već od hidrotermalne energije koja se generiše u zemljinoj kori ispod okeana.

„Izgledalo je gotovo kao prizor sa druge planete“, kazao je vođa ekspedicije Aleks Rodžers, profesor zoologije na Univerzitetu Oksford.

„Veliki broj životinja pronađenih u pomenutom procjepu nikada ranije nije nađeno u hidrotermalnim procjepima u drugim okeanima,“ kazao je Rodžers.

Pronađene su čitave kolonije jeti rakova, morskih sasa, grabljive morske zvijezde sa sedam krakova i oktopodi bijele boje, toliko brojni da pužu jedni preko drugih.

Izvještaj o ovim izuzetnim otkrićima objavljen je u biološkom odjeljku časopisa „Pablik lajbreri of sajens“, publikaciji neprofitne naučne organizacije, a zaključci do kojih naučnici u daljim ispitivanjima budu došli mogli bi da budu korisni za saznanja o postanku života na zemlji, kao i prilikom traganja za životom na drugim planetama.

Galerija