Hiljade sandala u znak protesta za suđenje dječaku

Dječak je optužen da je ukrao sandale u novembru 2010. u blizini pansiona koji koristi policija. Šest mjeseci kasnije on je ispitan, a policija ga je navodno i pretukla
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2012. 11:31h

Indonežani su odbacili preko 1.200 pari sandala, japanki i papuča u centrima za prikupljanje u cijeloj zemlji u znak podrške tinejdžeru koji je osuđen za krađu.

Indonezijski sud je dječaka proglasio krivim u srijedu za krađu para dotrajalih sandala, ali mu je, piše Al Džazira Balkan, dopustio da slobodno ode u slučaju koji je usmjerio pažnju na neujednačen pravosudni sistem u zemlji.

Stotine ljudi ispred zgrade zgrade suda vrištalo je od nezadovoljstva kada je sudac pročitao presudu. Barem jedan lokalni list izvještavao je o slučaju tinejdžera nazivajući ga "sandala dječakom".

Većina promatrača donijela je korišćene sandale i one su se nagomilale ispred sudnice kao izraz frustracije pravnim sistemom.

Kazna ista kao za teroriste i silovatelje

Neki su se okupljali ispred zgrade tokom rasprave i zahtijevali slobodu za 15-godišnjeg dječaka.

Dječak, koji nije imenovan, jer je maloljetan, mogao bi da dobije pet godina zatvora, što je ista kazna i za osobe osuđene za terorizam, rasturanje droge i silovanje.

"Na osnovu činjenica i svjedočenja tokom suđenja, dokazano je da je optuženi prekršio zakon krađom," kazao je sudija Romel Tampubolon.

Dječak je optužen da je ukrao sandale u novembru 2010. u blizini pansiona koji koristi policija. Šest mjeseci kasnije on je ispitan, a policija ga je navodno i pretukla.

Jedan oficir, narednik Ahmad Rušdi Harahap, tvrdio je da su sandale njegove i dječaka je doveo pred kazneni sud. Dječak nije bio u pritvoru.

Dva dječakova prijatelja svjedočila su na suđenju da su ga pretukla dva službenika komadom drveta. Oni su takođe kazali da je izudaran, zbog čega je pao niz veliku strminu

Sudija je presudio da je dječak kriv za krađu, iako sandale ne pripadaju policajcu.

"Zaista smo razočarani", kaže Farid Sofijan Lembah iz Nacionalne kancelarije za zaštitu djece.

"Tražićemo od Tužilaštva ispita suca."

Lembah je ranije organizovao prvu zbirku sandala koji su predstavljeni policiji kao simbol protesta u vezi slučaja. Hiljade ih se kasnije pridružilo protestu u Palu, Džakarti i mnogim drugim gradovima.

Dva dječakova prijatelja svjedočila su na suđenju da su ga pretukla dva službenika komadom drveta. Oni su takođe kazali da je izudaran, zbog čega je pao niz veliku strminu.

Indonezija je postigla velik napredak prema demokratiji od rušenja dugogodišnjeg diktatora Suharta u 1998, ali pravosudni sistem je i dalje slaba tačka.

Bonus video: