Pentagon smanjuje obim američke vojske

Predviđa se da će SAD sprovesti više krupnijih dugoročnih promjena, uključujući smanjenje obima kopnene vojske i jačanje vazduhoplovnih i pomorskih snaga u Aziji
0 komentar(a)
Pentagon, Foto: Wikipedia
Pentagon, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 05.01.2012. 10:42h

Sjedinjene Američke Države će smanjiti ukupan broj svojih vojnika za više desetina hiljada, u okviru dalekosežne revizije vojne strategije, kako bi izašle na kraj sa ogromnim budžetskim rezovima u narednoj deceniji, najavili su zvaničnici.

Ovi planovi, koje će danas u Pentagonu objaviti američki predsednik Barak Obama, zajedno sa ministrom odbrane SAD Leonom Panetom, vjerovatno će okončati višedecenijsku politiku održavanja obimne vojske da bi se mogla voditi dva rata u isto vrijeme, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Budući da Pentagon u narednih deset godina mora da smanji troškove za 450 milijardi dolara, zvaničnici razmatraju rezove od 10 do 15 odsto u američkoj kopnenoj vojsci i marinskom korpusu tokom predstojeće decenije, što znači desetine hiljada vojnika manje, prenosi Rojters.

Uprkos tome, s obzirom na predstojeće predsjedničke izbore, očekuje se da će Obama naglasiti da američki vojni budžet nastavlja da se uvećava, mada sporije nego do sada.

Kao rezultat budžetskih pritisaka, predviđa se da će SAD sprovesti više krupnijih dugoročnih promjena, uključujući smanjenje obima kopnene vojske i jačanje vazduhoplovnih i pomorskih snaga u Aziji.

Zvaničnici kažu da se u donošenju odluka o promjenama rukovode novijim primjerima, kao što je Libija, gdje se pokazalo da nije neophodno da vojne snage budu raspoređene na terenu sve vrijeme.

Međutim, predsjednik Obama će, po svoj prilici, naići na kritike "jastrebova" u Kongresu, uključujući republikance i njegove eventualne protivnike na predsjedničkim izborima predviđenim za novembar.

Bonus video: