Ketrin Ešton pozdravila izraelsko-palestinski susret

Jordanski ministar spoljnih poslova Naser Džudeh ocijenio je izraelsko-palestinski sastanak u Amanu "pozitivnim"
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2012. 11:35h

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton pozdravila je ozdržavanje sastanka između izraelskih i palestinskih predstavnika u Amanu i pozvala ih na nastavak puta ka miru na Bliskom istoku

U saopštenju, Ketrin Ešton se zahvalila jordanskom kralju Abdulahu Drugom i ministru spoljnih poslova Naseru Džudehu na organizovanju ovog susreta.

"Želim da izrazim duboku zahvalnost njegovom veličanstvu kralju Jordana i ministru spoljnih poslova Džudehu zbog toga što su omogućili ovaj sastanak", navela je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

"Pozivam Izrael i Palestince da idu dalje poslije ovog prvog sastanka koji obećava i da nastave rad na pravednom, trajnom i sveobuhvatnom miru na Bliskom istoku. EU ostaje u potpunosti posvećena tome da učini sve što može da doprinese rješenju sukoba", dodala je.

Izraelski izaslanik Jitcak Molčo i palestinski Saeb Erakat sastali su se u utorak u Jordanu, što je prvi sastanak predstavnika dvije strane od septembra 2010. Obje strane su istakle da taj sastanak ne treba tumačiti kao obnovu mirovnog procesa.

Sastali su se prvo sa predstavnicima Kvarteta (SAD, Rusija, Evropska unija i Ujedinjene nacije), a zatim samo njih dvojica uz prisustvo jordanskog ministra spoljnih poslova Nasera Džudeha.

Jordanski ministar spoljnih poslova Naser Džudeh ocijenio je izraelsko-palestinski sastanak u Amanu "pozitivnim" i rekao da je predviđeno da bude još susreta.

Bonus video: