Klinton: SAD su finansirale Al-Kaidu, mudžahedine, vehabije

"Mi smo to uradili zato što smo bili blokirani u borbi sa SSSR, oni su izvršili invaziju na Avganistan a mi nismo željeli da oni kontrolišu centralnu Aziju", rekla je Klinton
1 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2012. 19:13h

Američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla da je grupu Al-Kaida, sa kojom sad ratuje, Vašington finansirao prije 20 godina s ciljem borbe protiv Sovjetskog Saveza.

"Mi smo to uradili zato što smo bili blokirani u borbi sa SSSR-om, oni su izvršili invaziju na Avganistan a mi nismo željeli da oni kontrolišu centralnu Aziju", rekla je Klinton u video snimku koji je prenijela mreža "CNN".

Ona je dodala da su svi to vidjeli kao dobru ideju, uključujući predsjednika Ronalda Regana i Kongres predvođen Demokratama.

"Krenuli smo u borbu protiv pakistanske obavještajne službe (ISI) i pakistanske vojske, angažovali smo mudžahedine, Saudijsku Arabiju i upotrijebili njihovo (radikalno) vehabijsko tumačenje islama, kako bismo mogli da porazimo Sovjetski Savez", rekla je Klinton.

Ona je podsjetila kako je "poznato što je nakon toga uslijedilo: Rusi su se povukli, izgubili milione dolara, SSSR se raspao".

"Ali moramo biti oprezni, jer što sijemo to ćemo i požnjeti", zaključila je Hilari Klinton.

Galerija

Bonus video: