NASA: Ove godine neće biti Smaka svijeta

Mnogo je ljudi koji vjeruju da je ovo zadnja godina života na Zemlji i da će se Smak svijeta desiti 21. decembra 2012. godine. Iz Američke svemirske agencije (NASA) poručuju kako se to ipak neće desiti
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2012. 17:54h

Kada se govori o Smaku svijeta, mnogi se pozivaju na kalendar drevnih Maja u kojem je 21. 12. 2012. naznačen kao dan apokalipse. Međutim, istraživači NASA-e poručuju kako nema razloga za brigu.

Prema kalendaru Maja, početkom zime 2012. godine završava se ciklus od 144,000 dana i tada bi trebalo da bude i kraj svijeta. Ovaj ciklus ponovljen je već 12 puta a 13 put bi trebalo da bude i posljednji. Nakon njega, predviđa kalendar, neće biti više života na našoj planeti.

Mnogi samoprozvani stručnjaci kažu da će planeta Nibiru koji juri prema Zemlji biti uzrok Smaka svijeta. Astronomi kažu da nema razloga za brigu.

Kao drugi uzrok nestanka života na našoj planeti navodi se gravitacijski efekat poravnanja planeta Sunčevog sistema. Međutim, ni za ovu tvrdnju ne postoje dokazi jer su Sunce i Mjesec jedini koji imaju uticaj na gravitaciju Zemlje. Mi to osjećamo kao plimu i osjeku.

Kao treći uzrok nestanka života navode se solarne oluje koje se pojavljuju u ciklusima od 11 godina. Ali, ni za ovu tvrdnju ne postoje relevantni dokazi.

Kao još jedan uzrok apokalipse navode se i udari kometa i asterioida u Zemlju. Zadnji takav slučaj desio se prije 65 miliona godina kad su nestali dinosaurusi. Međutim, astronimi su odbacili i ovakve trvdnje kao neosnovane.

Iako nemaju dokaza, teoretičari koji zastupaju ovogodišnji Smak svijeta sve više se pojavljuju u medijima. Tako će i ostati, tvrdi portal Space.com, dok se naučnici više ne uključe u ovu problematiku.

Bonus video: