Dalekometna prijetnja Teherana

Iran je danas probno ispalio dvije rakete u blizinu ulaza u Zaliv naglašavajući time svoju prijetnju da će zatvoriti vitalni pomorski put nafte kroz tjesnac Hormuz ukoliko zapad uvede nove ekonomske sankcije i zabrani kupovinu iranske nafte
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2012. 15:07h

Iranska vojska je lansirala dvije rakete posljednjeg dana ratnih vježbi u vodama istočno od tjesnaca Hormuz, saopštio je zamjenik komandanta mornarice komodor Mahmud Musavi, čije reči su prenijeli iraski državni mediji. On je najavio da će tokom dana biti isprobana još jedna raketa.

Domet raketa ispaljenih danas iznosi 200 kilometara, čime Iran pokazuje da može da pogodi Izrael i američke vojne baze u regionu, javile su agencije.

U nedjelju je tokom vježbi takođe izvedeno probno gađanje raketom zemlja-vazduh, rekao je Musavi.

Stručnjaci ukazuju da demonstriranje vojne snage Irana ima za cilj da potvrdi sposobnost zemlje da može da zatvori tjesnac Hormuz kojim se iz regiona Bliskog Istoka izvozi 40 procenata svjetske nafte.

Politički i vojni zvaničnici Teherana su poručili da oni mogu pimijeniti drastične mjere ukoliko Zapad uvede dodatne sankcije na one koje su već preduzete protiv Irana kome je nafta glavni izvozni artikal.

Američki predsjednik Barak Obama je preko vikenda podigao pritisak oko sankcija potpisavši zakon o novim unilateralnim sankcijama koje imaju za cilj iransku centralnu banku i finansijski sektor zemlje.

Evropska unija razmatra uvođenje embarga na uvoz iranske nafte. Na sastanku ministara spoljnjih poslova EU krajem mjeseca treba da se odluči da li da se primijeni ta mjera protiv Irana.

Sjedinjene Američke Države koje u Zalivu drže Petu flotu upozorile su da neće dozvoliti zatvaranje tjesnaca Hormuz.

Na polovini desetodnevnih iranskih vojnih vežbi SAD su poslale svoj nosač aviona USS Džon C. Stenis kroz tjesnac, a Pentagon je to nazvao "rutinskim" prolazom.

Zamjenik komandanta mornarice Mahmud Musavi rekao je danas na televiziji da su izveli uspješna lansiranja delekometne rakete zemlja-more, zvane "Kader" (sposobna) i rakete zemlja-zemlja zvane Nur (svijetlo).

Teheran negira optužbe Zapada da pokušava da napravi atomsku bombu, tvrdeći da mu nuklearna tehnologija treba za proizvodnju struje.

SAD i Izrael ne isključuju ni mogućnost vojnih akcija protiv Irana ukoliko diplomatija i sankcije ne dovedu do rješenja iranskog nuklearnog spora sa Zapadom.

Bonus video: