Longe podržava SAD u naporima da pregovaraju sa talibanima

NATO i avganistanska vlada vjeruju da će preuzimanje kontrole od NATO-a nad obezbjeđivanjem Avganistana biti završeno do 2014.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2012. 15:30h

Francuski ministar odbrane Žerar Longe podržao je SAD u njihovim naporima da započnu mirovne pregovore sa talibanima, uz ocjenu da će mnogi pripadnici pobunjeničkog pokreta biti spremni da razgovaraju i iskažu svoje stavove.

Ideja da se u Dohi otvori kancelarija za talibane je dio napora čiji je cilj da se oni dovedu za pregovrački sto i okonča rat koji u Avganistanu traje već deset godina.

Longe je tokom kratke posjete francuskim trupama u Avganistanu rekao da mu je avganistanski predsjednik Hamid Karzai rekao da bi u Dohi talibani mogli da se sastanu sa članovima američko-avganistanske koalicije.

"Sve govori da među protivnicima avganistanske vlade ima onih koji hoće da se iskažu i žele da ih drugi razumeju. Nikada ne treba da zatvorimo vrata", rekao je Longe.

Ove nedjelje je jedan američki zvaničnik koji nije želio da mu se objavi ime, agenciji Asošiejted pres rekao da Vašington sledeće godine planira da nastavi seriju tajnih sastanaka sa predstavnicima talibana.

On je kazao da su SAD prošle godine razgovarale sa talibanima o uslovima koje oni postavljaju da bi ušli u mirovne pregovore.

Francuski ministar odbrane je rekao i da je zadovoljan načinom na koje avganistanske vlasti preuzimaju od NATO-a brigu o obezbjeđivanju zemlje.

NATO i avganistanska vlada vjeruju da će preuzimanje kontrole od NATO-a nad obezbjeđivanjem Avganistana biti završeno do 2014. godine.

U Avganistanu je u subotu poginuo jedan član NATO trupa. Time se ukupan broj poginulih pripadnika sjeverno-atlantske alijanse u toj zemlji tokom 2011. popeo na 544, što je za 156 manje nego prethodne godine.

Bonus video: