Kim Džong-un izvršio inspekciju oklopne divizije

Novi vođa Kim Džong-un u preuzimanju nadležnosti svog oca u subotu je imenovan za vrhovnog komandanta vojske koja broji 1,2 miliona ljudi
0 komentar(a)
Kim Džong-un, Foto: Reuters
Kim Džong-un, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.01.2012. 15:05h

Novi sjevernokorejski vođa Kim Džong-un, koji je takođe i vrhovni komandant vojske, izvršio je prvog dana Nove godine, inspekciju jedne oklopne divizije, prenijela je zvanična novinska agencija KCNA.

Posjetio je tu diviziju koja je upravo dobila orden da bi čestitao njenim vojnicima, navodi agencija. Sa njim u pratnji bio je njegov tetak Jang Song Tek i načelnik generalštaba Ri Jong-Ho.

Prethodno je Sjeverna Koreja u novogodišnjem proglasu objavljenom preko zvanične Koreanske centralne novinske agencije (KCNA) saopštila da će svu energiju usmjeriti ka napretku, uz sppremnost njene vojske, vladajuće partije i naroda da sina i nasljednika preminulog vođe Kim Džong-ila brani "do smrti".

Novi vođa Kim Džong-un u preuzimanju nadležnosti svog oca u subotu je imenovan za vrhovnog komandanta vojske koja broji 1,2 miliona ljudi.

U poruci se navodi da će dolazeća godina, u kojoj će biti obilježena stota godišnjica od rođenja osnivača države Kim il Sunga – djede novog lidera, biti ključna u istoriji Sjeverne Koreje i u izgradnji "velike i napredne države".

Hu Đintao, predsjednik Kine, jedine značajnije saveznice Sjeverne Koreje, poslao je novom vođi "tople čestitke", prenijela je takođe agencija KCNA.

Bonus video: