Papa: Obrazovati mlade u osnovnim vrijednostima i vrlinama

Papa je govorio o "sjenkama koje kriju horizont današnjeg svijeta" ali nije pomenuo konkretne sukobe ili ekonomsku krizu
0 komentar(a)
papa Benedikt XVI, Foto: Reuters
papa Benedikt XVI, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.01.2012. 13:54h

Poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt XVI istakao je u svom obraćanju na dan Nove godine u Bazilici Svetog Petra značaj usađivanja moralnih vrijednosti kod djece i mladih kako bi oni mogli da "grade mir".

U svojoj molitvi, papa je rekao da je obrazovanje mladih ljudi o osnovnim vrijednostima i vrlinama ključ za obezbjeđenje "budućnosti s nadom".

Papa Benedikt je pohvalio mlade ljude i rekao da su oni po prirodi otvoreni za dijalog i uzajamno poštovanje.

Upozorio je da postoji rizik da društvene realnosti mogu da ih dovedu do toga da budu netolerantni i nasilni, ali je rekao da će oni postati "graditelji mira" ako su pravilno obrazovani i pozvao da im se prenese "duboko osjećanje za pravdu i poštovanje svog bližnjeg".

Papa je govorio o "sjenkama koje kriju horizont današnjeg svijeta" ali nije pomenuo konkretne sukobe ili ekonomsku krizu koja pogađa mnoge zemlje.

On je pozvao vjerske vođe i one koji obrazuju mlade širom svijeta da se bore protiv "kulture relativizma" i da usade u mlade vrijednosti mira i pravde.

"Kultura relativizma postavlja radikalno pitanje, da li je još potrebno obrazovati, i obrazovati zbog čega", rekao je papa.

"Naspram sjenki koje zamračuju horizont današnjeg svijeta preuzeti odgovornost za obrazovanje mladih da bi ih naučili istini, vrijednostima i osnovnim vrlinama, to znači gledati u budućnost sa nadom", rekao je poglavar rimokatoličke crkve.

Bonus video: