Iran lansirao raketu dugog dometa

Iranska vojska testirala je danas raketu dugog dometa u okviru mornaričkih vežbi "Velajat 90" (Dominacija) u Omanskom moru i Persijskom zalivu, javila je iranska agencija Fars.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2011. 11:15h

Detalji o lansiranju rakete, nedugo poslije prijetnje Teherana da će zatvoriti morske putne pravce ukoliko zapadne zemlje uvedu dodatne sankcije na izvoz iranske nafte, nisu saopšteni.

Zamjenik komandanta iranske mornarice i portparol manevara, admiral Mahmud Musavi prethodno je rekao agenciji Fars da će "u subotu iranska mornarica testirati nekoliko vrsta svojih raketa, uključujući rakete dugog dometa u Persijskom zalivu".

"Ispaljivanje raketa je završni dio mornaričkih vježbi. Završna faza vježbi treba da pripremi mornaricu za sukob sa neprijateljem u ratnim situacijama", rekao je Musavi.

Izvještavajući da je Musavi rekao da je testiranje počelo sa kopna i iz brodova, Agencija Frans pres prenosi da je portparol manevara u izjavi uživo državnoj televiziji rekao da će "sljedećih nekoliko dana" Iran testirati "sve vrste raketa" - zemlja-more, more-more, zemlja-vazduh i rakete iz ručnih bacača.

Fars navodi da gliseri "Azarakš", opremljeni lanserima raketa od 107 milimetara, i različita plovila mornaričke odbrane opremljene različitim artiljerijskim oružjem "mogu da unište neprijateljske brodove koji prodru u iranske vode u Omanskom moru kod iranske obale na jugoistoku".

Vježbe su počele 24. decembra i traju deset dana a zona manevara iznosi oko 2.000 kvadratnih kilometara u međunarodnim vodama - od tjesnaca Ormuz do Omanskog zaliva.

Fars navodi da se vježbe održavaju u oblasti koja se proteže sa istoka u Ormuzu u Persijskom zalivu do Adenskog zaliva, a da ih je nadgledao komandant mornarice kontra-admiral Habibolah Sajari zajedno sa višim komandnim armijskim sastavom.

Agencija Rojters podseća da je tokom mornaričkih vježbi 2009. Iran testirao svoju raketu "šahab-3", za koju tvrdi da je u stanju da stigne do Izraela i američkih baza na Bliskom istoku.

Teheran je u utorak zaprijetio da će obustaviti protok nafte preko moreuza Ormuz u Persijskom zalivu ukoliko zbog nuklearnih ambicija postane meta naftnog embarga. AFP podsjeća da, prema informaciji koju je juče objavila uprava za energetiku SAD, 20 odsto svjetske nafte prolazi kroz taj moreuz na ulazu u Zaliv, što ga čini vrlo važnim punktom.

Približno 14 tankera sa sirovom naftom dnevno prođe kroz Ormuz, sa 17 miliona barela, navodi francuska agencija, dodajući da je Teheran rekao da "ni kap nafte" neće proći moreuzom ukoliko zapadne vlade uvedu planirane dodatne sankcije Iranu.

SAD su saopštile da su te pretnje "iracionalno ponašanje" i da zatvaranje moreuza "neće biti tolerisano", podsjeća AFP, dodajući da SAD održavaju prisustvo svoje mornarice u Zalivu sa Petom flotom stacioniranom u Bahreinu.

Napetost između Irana i zapadnih zemalja povećana je nakon izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju od 8. novembra u kom se Iranci sumnjiče da rade na pravljenju atomske bombe, što Iran poriče, ističući da mu je nuklearna tehnologija potrebna za dobijanje električne energije.

Barel sirove nafte više od 200 dolara

Iranski ministar za naftu Rostam Kasemi rekao je da će cijena sirove nafte porasti na više od 200 dolara po barelu ukoliko Zapad uvede sankcije na izvoz zbog nuklearnog programa ove zemlje.

"Bez sumnje, cijena sirove nafte dramatično će porasti ukoliko se uvedu sankcije na našu naftu", rekao je Kasemi nedjeljniku "Aseman".

On je dodao da će cijena najvjerovatnije premašiti 200 dolara po barelu

Bonus video: