Kina prijavila novi slučaj ptičjeg gripa

Jedan 39-godišnji vozač autobusa u južnom gradu Šenžen 21. decembra je dobio visoku temperaturu, a četiri dana kasnije je prebačen u bolnicu, gdje je ustanovljeno da ima tešku upalu pluća
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2011. 09:40h

Kina je danas prijavila prvi slučaj čovjeka koji je obolio od ptičjeg gripa, poslije 18 mjeseci.

Jedan 39-godišnji vozač autobusa u južnom gradu Šenžen 21. decembra je dobio visoku temperaturu, a četiri dana kasnije je prebačen u bolnicu, gdje je ustanovljeno da ima tešku upalu pluća, saopštilo je lokalno ministarstvo zdravlja. Analize su pokazale da je zaražen virusom H5N1, prenio je AFP.

Oboljeli je u kritičnom stanju i prima ljekarsku terapiju.

Šenžen, grad sa 10 miliona stanovnika, graniči se s Hongkongom, u kojem je sredinom decembra uništeno više hiljada pilića pošto je ustanovljeno da su tri ptice oboljele od virusa H5N1.

Vlasti su navele da oboljeli čovjek proteklog mjeseca nije bio u direktnom kontaktu sa živinom niti je napuštao grad.

Virus ptičijeg gripa je smrtonosan po ljude u oko 60 odsto slučajeva. Simptomi ove bolesti su povišena temperatura, kašalj, bol u grlu, upala pluća i druga oboljenja disajnih organa. Ptičiji grip se uglavnom ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, ali naučnici strahuju da bi, u slučaju da virus mutira, mogao da odnese milione života.

Prethodni slučaj je zabilježen u junu 2010. godine kada je jedna trudnica u centralnoj kineskoj provinciji Hubej umrla od ptičijeg gripa. Ona je bila 26. žrtva te bolesti u Kini od 2003. godine, od ukupno 40 slučajeva oboljelih, navela je Svjetska zdravstvena organizacija.

Virus H5N1 odnio je širom svijeta više od 330 ljudskih života , a najteže je bila pogođena Indonezija.

Bonus video: