"PUTIN ISKORISTIO OČAJ ASADA"

NATO: Rusija koristi sirijski rat, jača prisustvo na Mediteranu

"Ruske snage su uspostavile pomorsku bazu u sirijskoj mediteranskoj luci Tartus za vrijeme mandata Bašarovog oca, Hafeza al Asada, ali su nedavno tu bazu napunile velikim brojem aviona i brodova"
54 pregleda 6 komentar(a)
Džejms Fogo, Foto: Nato.int
Džejms Fogo, Foto: Nato.int
Ažurirano: 07.05.2018. 20:07h

Komandant NATO za južnu Evropu Džejms Fogo kaže da Rusija koristi svoju vojnu ulogu u Siriji da pojača svoje pomorsko prisustvo na istoku Mediterana, čineći, kako je ocijenio, taj region "pretrpanim".

Admiral američke mornarice rekao je za AP da je ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristio očaj sirijskog predsjednika Bašara al Asada da proširi vojnu moć Rusije izvan granica Sirije.

Istakavši da su se neki "nebezbjedni i neprofesionalni" incidenti, u koje su, kaže, bili umiješani ruski avioni, dogodili tokom sukoba u Siriji, Fogo je rekao da region istočnog Mediterana postaje "zakrčen" ruskim vojnim brodovima, prenosi RTS.

"To je nešto sa čim se moramo uhvatiti u koštac kao profesionalne mornarice", naveo je Fogo.

"Ruske snage su uspostavile pomorsku bazu u sirijskoj mediteranskoj luci Tartus za vrijeme mandata Bašarovog oca, Hafeza al Asada, ali su nedavno tu bazu napunile velikim brojem aviona i brodova", zaključio je Fogo.