Ličnost godine: Tunižanin koji se spalio, Mohamed Buazizi

Mohamed Buazizi, 26-godišnji Tunižanin je očajničkim činom samospaljivanja pokrenuo tunišku Revoluciju jasmina i Arapsko proljeće
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2011. 12:18h

Britanski časopis Tajms je za ličnost godine proglasio Mohameda Buazizija, uličnog prodavca koji je inspirisao Arapsko proljeće, napisao je dnevnik na naslovnici.

Buazizi se zapalio u očaju i nemoći pred zgradom lokalne vlasti jer mu je oduzeta dozvola za prodavanje povrća, a nije imao novca da plati mito policiji koja ga je usput tukla i vrijeđala.

"Bouazizi nije bio revolucionar, a njegov usamljeni protest pokrenuo je talas pobuna koje su preobrazile Bliski istok", navodi dnevnik Tajms.

U intervju za Rojters Buazizijeva majka Manubia pozvala je nove vođe arapskih zemalja, izabrane na demokratskim izborima nakon rušenja autokratskih režima, da žrtvu njenog sina nagrade tako što će pomoći siromašnim ljudima kakav je bio i on sam.

Buazizijeva smrt pokrenula je proteste u Tunisu i proširila se po drugim arapskim državama i uzdrmala iz temelja višedecenijsko autokratsko uređenje ove regije za što je posmrtno odlikovan evropskom mirovnom nagradom Saharov.

Omaž Mohamedu Buaziziju

Bonus video: