Iran odbacio američko upozorenje

Iran održava desetodnevne vojne vježbe u međunarodnim vodama zaliva Hormuz i najavljuje da će ga zatvoriti u slučaju da zapadne zemlje uvedu sankcije Teheranu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2011. 11:01h

Iranska izviđačka letjelica snimila je američki nosač aviona tokom vojne vježbe koje održavaju iranske snage u Persijskom zalivu, izjavili su danas vojni zvaničnici u ovoj zemlji.

"Naša mornarica posmatra pokrete inostranih snaga u regiji", rekao je kontraadmiral Mahmoud Mousavi, prenijela je iranska agencija IRNA.

Agencija AP ističe da nije poznato koji nosač aviona je snimljen i da nije jasna upotrebna svrha i važnost takvih snimaka, podsjećajući da je američka Peta flota stacionirana u Persijskom zalivu kako bi obezbijedila put kojim se transportuje nafta.

Iran održava desetodnevne vojne vježbe u međunarodnim vodama zaliva Hormuz i najavljuje da će ga zatvoriti u slučaju da zapadne zemlje uvedu sankcije Teheranu.

Zaliv Hormuz ima strateški značaj kao plovni put za transport šestine svjetske proizvodnje nafte.

Američka peta flota upozorila je juče vlasti u Teheranu da neće tolerisati nikakav prekid saobraćaja kroz Persijsku zaliv.

"Svako ko prijeti da ugrozi slobodu plovidbe u međunarodnim vodama jasno se stavlja izvan međunarodne zajednice. Prekid transporta nećemo tolerisati", izjavila je u srijedu portparolka Pete flote Rebeka Rebarič.

Do najnovijeg podizanja tenzija između Teherana i Vašingtona i njegovih saveznika došlo je nakon obaranja američke špijunske letjelice nad teritorijom Irana.

Iran odgovara na prijetnju prijetnjom

"Kad su vitalni interesi Irana ugroženi, odgovaramo na prijetnju prijetnjom i ne oklijevamo u sprovođenju naše obrambene strategije da bi se zaštitili. Djelujemo s više odlučnosti nego ikad", kazao je general Salami odgovarajući na pitanje o eventualnom zatvaranju zaliva Hormuz, javlja agencija Fars.

"Islamska Republika Iran ni od koga ne traži dozvolu za primjenu svoje odbrambene strategije, rekao je Salami, dodavši kako SAD nisu pozvane da daje bilo kakva dopuštenja Iranu.

U reakciji na iranske prijetnje o zatvaranju zaliva Hormuz, Vašington je upozorio Teheran da neće tolerisati nikakvo ometanje pomorskoga saobraćaja u tom tjesnacu.

Bonus video: