Misteriozna "bolest kljucanja" hara Ugandom

U pitanju je neurološko oboljenje koje pogađa inače zdravu djecu uzrasta od 5 od 15 godina, čiji je uzrok nepoznat
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2011. 10:55h

Više od hiljadu djece u sjevernoj Ugandi od ljetos je oboljelo od “sindroma kljucanja " ili "sindroma klimanja glavom”, misteriozne bolesti koja je ime dobila po svom najupečatljivijem simptomu - nevoljnom klimanju glavom kao da osoba nešto želi da potvrdi, ili da počne da "kljuca".

Bolest se proteklih godina periodično javljala i u Sudanu i Tanzaniji, piše Blic.

U pitanju je neurološko oboljenje koje pogađa inače zdravu djecu uzrasta od 5 od 15 godina, čiji je uzrok nepoznat. Lijek ne postoji, a prognoze su veoma loše.

Djeca najprije imaju problema sa koncentracijom, ubrzo se javlja i karakteristično klimanje glavom, obično za vrijeme jela ili pri pogledu na hranu. Sa napredovanjem bolesti djeca počinju da zaostaju u rastu i da pokazuju znake fizičke i mentalne hendikepiranosti. Prognoza je loša - smrt.

“Nemamo izvještaja da se od ove bolesti bilo ko oporavio, ali zato ima izvještaja da djeca od nje umiru. Onaj ko je dobije s njom će i umrijeti, i to znatno ranije nego što bi inače”, kaže pedijatar Dženifer Folc iz Službe za informisanje o epidemijama.

Epidemiolozi za sada znaju da je u pitanju niz malih nervnih napada koji, između ostalog, izazivaju i trenutno gubljenje tonusa vrata

Epidemiolozi za sada znaju da je u pitanju niz malih nervnih napada koji, između ostalog, izazivaju i trenutno gubljenje tonusa vrata, odakle potiče klimanje, dok su snimci mozga pokazali da kod oboljelih postoje znaci degeneracije nervnog tkiva.

Neki istraživači sugerišu da bi bolest mogla imati veze sa parazitom "onćocerca volvulus", koji izaziva i sljepilo, ali i dalje ostaje misterija na koji bolest zapravo nastaje i kako bi mogla da se izliječi.

Izvještaj Centra za kontrolu i prevenciju bolesti:

Galerija

Bonus video: