Čavez optužio Ameriku za "epidemiju" raka kod ljevičarskih lidera

"Mi ćemo živjeti i pobijedićemo rak", poručio je argentinskoj predsjednici Čavez
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2011. 08:44h

Predsjednik Venecuele Ugo Čavez postavio je danas pitanje da li je Amerika razvila tajno oružije kojim je moguće izazvati kancer i da li je ono upotrijebljeno na ljevičarskim liderima u Južnoj Americi.

"Da li bi bilo čudno da je Amerika razvila tehnologiju kojom može izazvati rak i da mi ništa o tome ne znamo", pitao je Čavez u govoru održanom u vojnoj bazi, prenio je BBC.

Predsjednik Venecuele podvrgnut je medicinskom tretmanu početkom godine kada mu je dijagnostikovan rak, a do njegovog "glasnog razmisljanja o problemu" došlo je dan nakon što je rak tiroidne žlezde konstatovan kod ljevičarske predsjednice Argentine Kristine Kirhner.

"Mi ćemo živjeti i pobijedićemo rak", poručio je argentinskoj predsjednici Čavez, prenose agencije.

Uz lidere Venecuele i Argentine, kancer je dijagnostifikovan i kod predsjednika Paragvaja Fernando Lugoa, Brazila Dilme Rusev kao i njenog prethodnika Lula da Silve, naveo je BBC.

Ugo Čavez u više navrata optužio je vladu u Bijeloj kući da planira njegovo ubistvo ili smjenu sa vlasti. Energična predsjednica Argentine nakon dijagnostikovanja kancera a prije hirurške intervencije, izjavila je da će tražiti da bude počasni predsjednik udruženja osoba koje su preživjele rak.

Bonus video: