Moskva kritikuje SAD zbog nepoštovanja ljudskih prava

Kritikujući SAD zbog dvostrukih standarda, Rusija kaže da je predsjednik Barak Obama propustio da zatvori vojni zatvor u Gvantanamu
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2011. 17:08h

Rusija je objavila izvještaj u kojem se iznose detalji o torturi, telefonskom prisluškivanju i zloupotrebama američke vlade.

Ovim izvještajem od 63 strane, postavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Moskva je pokušala da podrije autoritet SAD kao globalnog sudije za ljudska prava u svijetu, navela je agencija Rojters.

Kritikujući SAD zbog dvostrukih standarda, Rusija kaže da je predsjednik Barak Obama propustio da zatvori vojni zatvor u Gvantanamu, na Kubi, i optužila Bijelu kuću da skriva i štiti od gonjenja zvaničnike i operativce američke Centralne obavještajne agencije (CIA).

Rusija u današnjem izvještaju kritikuje i zemlje Evropske unije zbog odnosa prema vjerskim manjinama, a Veliku Britaniju zbog kršenja ljudskih prava u neredima u avgustu

Od 1976. kako podsjeća britanska agencija, američki Stejt department je svake godine objavljivao detaljni izvještaj o stanju ljudskih odnosa u svijetu veoma često sa oštrim analizama kršenja i zloupotreba istih u Kini i Rusiji.

Vašington je u izvještaju objavljenom aprila ove godine prekorio Rusiju zbog "problema oko ljudskih odnosa u vladi i u društvu".

Američka državna sekretarka Hilari Klinton naljutila je ovog mjeseca ruskog premijera Vladimira Putina kada je rekla da ruski parlamentarni izbori nisu bili ni slobodni ni fer.

Rusija u današnjem izvještaju kritikuje i zemlje Evropske unije zbog odnosa prema vjerskim manjinama, a Veliku Britaniju zbog kršenja ljudskih prava u neredima u avgustu.

Bonus video: