U Siriji oslobođeno 755 zatvorenika

Sirijska udruženja za zaštitu ljudskih prava i Ujedinjene nacije imaju podatke o više hiljada uhapšenih od početka demontracija 15. marta
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2011. 15:06h

Sirijske vlasti oslobodile su 755 zatvorenika upletenih u narodnu pobunu protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, saopštila je sirijska državna televizija.

Vlasti su, kako je prenijela agencija AFP, objavile da su oslobodile 755 zatvorenika "upletenih u posljednja zbivanja koji nisu okrvavili ruke".

To je učinjeno dok su posmatrači Arapske lige od utorka raspoređeni u Siriji radi nadzora stanja u zemlji, koju potresa narodna pobuna bez presedana.

Misija promatrača dio je plana izlaska iz krize Arapske lige i predviđa oslobađanje uhapšenih demonstranata.

Sirijska udruženja za zaštitu ljudskih prava i Ujedinjene nacije imaju podatke o više hiljada uhapšenih od početka demontracija 15. marta.

Više od 5.000 ljudi, prema podacima UN-a, ubijeno je u nasilju.

Arapski posmatrači već na početku rada izazvali su kontroverze.

Naime, nakon kratke posjete Homsu, sjedištu ustanka protiv Asadove vlasti, njihov predvodnik sudanski general Mustafa Dabi izjavio je da su neki dijelovi Homsa u lošem stanju, ali posmatrači nisu vidjeli ništa uznemirujuće, što je izazvalo gnjev stanovništva, jer ih nisu mogli nagovoriti da uđu u četvrti najviše pogođene nasiljem.

Bonus video: